Žena se obrušila na najbolju prijateljicu koja joj je "ukrala" doulu

Foto: 123RF

VEĆINA žena porođaj ne bi opisala kao zabavan ili bezbolan događaj. No, za neke je on krajnje traumatičan te se teško odlučuju za iduću trudnoću. 

Upravo to se dogodilo i ženi koja je odlučila, za portal Kidspot, anonimno progovoriti o svemu. Naime, kako piše, čak i uz brojna stručna savjetovanja, trebale su joj tri godine da se odluči na još jedno dijete. Sada je trudna, a kako bi si pokušala osigurati pozitivniji ishod koji je u skladu s njezinim željama i planom porođaja, odlučila je unajmiti doulu.

"Doula je u osnovi zagovornik žene koja rađa. Može obavljati niz zadataka uključujući povezivanje s medicinskim osobljem, članovima obitelji pa čak i s partnerom. One također mogu osigurati provođenje želja koje imate, poput glazbenih popisa za reprodukciju i korištenja sredstava za ublažavanje boli, tako da ne morate brinuti o tim stvarima dok rađate", objašnjava ona.

U slučaju ove žene, bilo joj je važno imati doulu koja će zagovarati njezine želje jer medicinski tim na njezinom prvom porođaju nije imao sluha za njih.

"Od trenutka kad smo suprug i ja odlučili pokušati s djetetom broj dva, započela sam potragu za svojom doulom. Željela sam biti vrlo temeljita i sastati se sa što više doula kako bih pronašla nekoga za koga sam smatrala da ćemo se dobro slagati. Nakon četiri sastanka, odlučila sam se za svoj savršeni izbor - Marie. Bila je majka petero djece, bila je medicinska sestra i bila je izuzetno informativna i upućena u bolničko okruženje, procese i dostupne mogućnosti. Šlag na torti ipak je bila njezina osobnost - savršena kombinacija čvrstoće i poniznosti s kojom sam se apsolutno povezala. Nakon susreta s uzbuđenjem sam je svom mužu opisala kao svoju srodnu dušu u obliku doule", prisjeća se ova mama koja je sve o svojoj douli ispričala i svojoj najboljoj prijateljici.

No, kada je službeno zamolila Marie da pristane biti njezina doula, rekla joj je da ne može jer ju je jedna žena nedavno rezervirala. Naime, svaki mjesec se rezervirala samo za jednu klijenticu kako bi učinila sve što je u njezinoj moći da izbjegne preklapanje više porođaja istovremeno.

"Kad sam saznala da Marie nije dostupna, bila sam shrvana. Također sam bila nevjerojatno ljuta na sebe jer sam predugo odvagivala sve mogućnosti prije nego što sam odlučila", piše ova mama.

Nakon što je sve ispričala suprugu i nakon što se smirila, nazvala je najbolju prijateljicu da joj ispriča što se dogodilo. Ona je znala priču o njezinom traumatičnom prvom porođaju i bila je upućena u sve što je ova mama prošla kako bi dobila još jedno dijete. Bonus je bila činjenica da su zatrudnjele u isto vrijeme pa su mogle dijeliti svoja iskustva trudnoće.

"Kad sam joj sve ispričala, umjesto da čujem iznenađenje, šok i razočaranje u njenom glasu, rekla mi je da već zna jer je upravo ona rezervirala Marie", navodi.

Kako joj je objasnila, bila je prestrašena pričama o traumatičnom porođaju ove mame te je odlučila da će napraviti sve što može da izbjegne takvo iskustvo. Željela je da rođenje njezinog prvog djeteta bude što jednostavnije, a ideja o savršenoj douli joj je osobito sviđala.

Iako joj nikada nije priznala koliko ju je taj postupak povrijedio, odlučila se udaljiti od svoje dosadašnje najbolje prijateljice. Kako ova mama ističe, više nema osjećaj da joj može vjerovati.

"Istina je, još uvijek kipim od bijesa, ali znam da ona neće misliti da je ono što je učinila pogrešno i pretpostavljam da na neki način i nije. Jednostavna je činjenica da nisam rezervirala Marie dovoljno brzo i jasno da je moja prijateljica poslušala moje mišljenje i preporuke i da je bila dovoljno pametna da je prva rezervira. Samo bih voljela da to nije učinila onako kako je učinila", zaključila je ova mama koja je na kraju rezervirala drugu doulu. 

Iako se s njome nije toliko povezala, vjeruje da će joj pomoći u naumu da ovaj porođaj prođe puno lakše i ne bude traumatičan.

Pročitajte više