Znanstvenici otkrili: Zašto roditelji brkaju imena djece?

Foto: Shutterstock

AKO imate braću ili sestre vjerojatno ste naviknuti da vam roditelji ponekad brkaju imena - trebaju jedno dijete, a pozovu drugo. Znanstvenici su se nedavno pozabavili tim pitanjem.

Studija profesora Zenzija Griffina i Thomasa Wangermana objavljenja u časopisu PLOS One pokazala je da roditeljsko brkanje imena djece nije uvijek "frojdovska omaška", tj. nesvjesni pokazatelj veće sklonosti jednom djetetu, nego na to utječe više faktora kao što su sličnost imena te fizička sličnost djece.

Istraživanje je provedeno na 334 osobe koje imaju braću i sestre i koji su trebali ocijeniti koliko su im fizički i karakterno slični, kao i učestalost roditeljskih pogrešaka kada su u pitanju njihova imena. Sudionike čija braća ili sestre imaju prvo (Jamie/Jason) ili zadnje slovo imena isto (Amanda/Samantha) roditelji su češće brkali nego ostale. To se posebno isticalo kod mlađe braće i sestara u obitelji, onih koji su bili bliži po godinama te kod djece istoga spola.

Većina onih koji su odgovorili da su ih roditelji rijetko pogrešno nazivali su prvorođenci. Moguće je da to proizlazi iz činjenice da su roditelji njihovo ime najviše puta upotrijebili.

Ovim istraživanjem u vodu pada teorija o "frojdovskoj omašci", tj. teoriji da je roditelj koji često zamjenjuje imena u korist jednoga djeteta zapravo tom djetetu podsvjesno skloniji.

 

 

Pročitajte više