Znanstvenici otkrili znak koji znači da je dijete pod rizikom da postane alkoholičar

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI su pronašli znak koji sugerira da bi mladi mogli izrasti u alkoholičare. Istraživači sa Sveučilišta Carnegie Mellon ispitali su tinejdžere o navikama pijenja, a potom ih pratili narednih 17 godina. Otkrili su da kod onih koji sami piju u dobi od 18 do 20 godina postoje šanse da razviju alkoholizam u 30-ima. Prema časopisu Drug and Alcohol Dependence, rizik je posebno visok za žene.

"Većina mladih ljudi koji piju rade to u društvu, ali postoji manjina koja pije sama. Usamljeno opijanje jedinstven je i snažan čimbenik rizika za budući poremećaj konzumiranja alkohola", izjavio je glavni autor studije Kasey Creswell, izvanredni profesor psihologije na spomenutom Sveučilištu.

Profesor Creswell ističe da nema dovoljno istraživanja o mjestima gdje mladi piju, dok ih je puno o učestalosti i količini. Zato je u proučavanje uključio otprilike 4500 18-godišnjaka. Oko 25 posto njih pilo je samo s 18 godina, a 40 posto u srednjim 20-ima. Kad su navršili 35, sudionici su ispitivani o simptomima poremećaja konzumiranja alkohola.

Pokazalo se da su izgledi za pojavu simptoma poremećaja konzumiranja alkohola u dobi od 35 godina bili 35 posto veći kod tinejdžera koji su pili sami, u usporedbi s onima koji su pili u društvu.

Poremećaj konzumiranja alkohola javlja se kod osoba koje imaju poteškoća s kontroliranje pijenja. Poznat je i pod imenom alkoholizam, a može se dijagnosticirati u blagom ili teškom obliku. Simptomi mogu uključivati pijenje čak i ako šteti vama ili drugima, pijenje u opasnim situacijama (kao što je vožnja), probleme na poslu ili u odnosima, pijenje do gubitka svijesti i žudnju za alkoholom.

Prema klinici Mayo, čimbenici rizika od razvoja alkoholizma uključuju pijenje u ranoj dobi, povijest alkoholizma u obitelji, traumu i redovito opijanje tijekom dužeg razdoblja.

Pročitajte više