Znate li koliko je ženama uistinu potrebno da se oporave nakon porođaja?

Foto: 123RF

TRUDNOĆA je posebna, no nakon porođaja možda ćete otkriti da vaše tijelo više nije isto kao prije. I to je potpuno očekivano.

Međutim, mnoge mame kažu kako osjećaju pritisak da se vrate u "normalu" nakon porođaja, i to već za šest tjedana. Nova je studija pokazala da je ženama potrebno mnogo više vremena da se oporave, i psihički, i fizički. Potrebna im je cijela jedna godina. 

Znanstvenica sa Sveučilišta Salford, dr. Julie Wray ispitala je žene u različitim fazama nakon porođaja i došla do zaključka da je šest tjedana za oporavak "potpuna fantazija".

U Australiji mame i njihove bebe dobivaju svu potrebnu edukaciju i skrb prije porođaja i šest tjedana nakon rođenja. 

No dr. Wray kaže kako je u nekim slučajevima ženama potrebna i godina dana za oporavak te im je nužna dodatna podrška.

Jedan znanstvenik iz Velike Britanije također je otkrio da bolnička skrb ne dopušta uvijek ženama da se u potpunosti oporave jer mnoge od njih otpuštaju kući već šest sati nakon porođaja. 

U prošlosti se žene otpuštalo iz bolnice kada su bile spremne izvršiti određene zadatke, poput kupanja djeteta. 

Kada je u pitanju gubitak tjelesne težine, istraživanja kažu da se žene žele riješiti viška nakupljenih kilograma kako bi vratile samopouzdanje i osjećale se zdravo. Žele imati dovoljno energije za djecu, ali i vratiti se u odjeću koju su nosile prije trudnoće. 

Krajnji je cilj uvijek individualan, a fokus bi trebao biti na zdravlju i vlastitoj sreći, a ne na vanjskim pritiscima. 

Pročitajte više