Na listi otoka koje morate posjetiti prije smrti našlo se pet hrvatskih bisera

BUSINESS INSIDER konzultirao se s najpopularnijim travel blogerima, vlasnicima turističkih agencija i novinarima kako bi sastavio listu od sto manje poznatih otoka koje bi svatko trebao posjetiti prije smrti, a među njima su se našla i četiri hrvatska otoka. 

Vis

"Biser među hrvatskim otocima. Tek se u novijoj povijesti otvorio turistima, a do kasnih osamdesetih je bio vojna baza", rekao je Rene Sundgarden iz Topdeck Travela te objasnio da su putnike privukle otočke ljepote, njegova kultura, autentičnost i gastronomska ponuda. 

"Zbog predivnih plaža i skrivenih uvala, Vis je savršeno mjesto za one koji su željni mira i tišine", dodao je on. 

"Vis je predivan otok, jedan od najudaljenijih naseljenih otoka, a na njemu nema skupih resorta. Budući da je do 1989. bio u izolaciji, savršeno je mjesto za putnike koji traže autentičnost i mir", kaže Jason Goldberg iz SpaSeekersa. 

Mljet

"Mljet, koji se nalazi najistočnije i najjužnije od svih dalmatinskih otoka, jedan je od najljepših na Jadranu. Iako se zbog nacionalnog parka nalazi na svim turističkim mapama, daleko od toga da je prenapučen. Posjetitelji se uglavnom drže turističkih mjesta oko naselja Pomena, a ostatak otoka je nedirnut i zaista predivan", tvrdi Michel Karam, direktor putničke agencije müvTravel. 

Brač

"Hvar i Vis su predivni otoci, ali su mamac za turiste. Ako tražite nešto mirnije, definitivno bih preporučio Brač. Jeftiniji je od Hvara, a na njemu možete vidjeti predivnu hrvatsku prirodu. Ako obilazite otoke u blizini, nemojte ga propustiti", savjetuje John-Lee Saez iz agencije Kayak. 

Hvar


"Kao i svi otoci u južnoj Dalmaciji, Hvar ima idilične pješčane plaže i plavo more. Preporučujem da unajmite skuter i provozate se do udaljenijih plaža na kojima su manje gužve. Grad Hvar ima posebnu vibru noću uz puno barova i restorana u kojima možete jesti svježu ribu", rekao je Leon Sicilliano, novinar Business Insidera. 

Šolta

"Ako se želite maknuti iz gomile i uhvatiti tračak tradicionalnog otočkog života, posjetite Šoltu. Ovaj brdoviti otok sa strmim obalama i rustičnim selima samo je 15 kilometara udaljen od Splita. Šolta je poznata po medu napravljenom od divljeg ružmarina, a njihovo se maslinovo ulje proizvodi od maslina sa stabala starih tisuću godina. Ne smijete propustiti ni lokalnu kuhinju", savjetuje Emma Grimster iz TravelSupermarketa.