12 stvari koje radiš i koje uništavaju tvoju produktivnost

Foto: Chanel

NAŽALOST, na ovom popisu je i slušanje glazbe.

1. San

Ako još uvijek ne uzimaš dovoljno ozbiljno činjenicu da ti je potrebno najmanje 7 sati sna na dan, vrijeme je da se to promijeni, jer neispavanost je najveći neprijatelj produktivnosti.

2. Multitasking

Možda još uvijek misliš kako ćeš tako sve brže napraviti, i možda hoćeš, no bitna je kvaliteta. Kad radiš jedan po jedan zadatak, obavljaš ih kvalitetnije, jer si fokusiranija, a to je dokazala i znanost.

3. Glazba

Radiš li na zadacima, koji zahtijevaju upijanje novih informacija, glazba bi mogla imati negativni utjecaj. Prvo kreni obavljati zadatak, a u malim stankama se nagradi slušanjem omiljenih pjesmama.

4. Loš doručak

Koliko si puta dosad čula kako je doručak najvažniji obrok u danu? To se ne kaže tek tako, već te kvalitetan doručak može opskrbiti potrebnom energijom. Voće, žitarice, orašasti plodovi, posni sir, grčki jogurt, jaja, ti biraš.

5. Predugački popisi

Pozdravljamo sastavljanje lista zadataka, koje moraš napraviti, no one nisu nimalo učinkovite, ako su predugačke. Također, ponekad su ti zadaci gotovo nemogući za učiniti u jednom danu, zbog čega ćeš se osjećati još više razočarana, kada ih ne stigneš realizirati. Postavi realnije ciljeve i neka tvoja dnevna lista nema nikada više od 3 zadatka. Također, sastavi listu večer prije, kako bi odmah ujutro znala otkud trebaš početi.

6. Mobitel

Kad imaš važan zadatak, koji trebaš napraviti, zaboravi na mobitel do stanke ili dok ga ne izvršiš. Ovako će te stalno ometati poruke, pozivi i notifikacije s društvenih mreža, zbog čega nećeš biti koncentrirana te će se tvoj posao nepotrebno oduljivati.

7. Krivo postavljanje prioriteta

Uvijek počni s najvećim i/ili najvažnijim zadatkom na listi. Nakon što ga makneš s nje, osjećat ćeš kao da ti je pao veliki teret s leđa, a tako ćeš postati još produktivnija za naredne zadatke. Također, stručnjaci predlažu da se oni počnu obavljati odmah ujutro, kada je razina tvoje energije na vrhuncu. Iskoristi te "zlatne sate".

8. Neurednost

Nered na stolu, nered u glavi. Pa prije nego sjedneš bilo što raditi za svojim stolom, pobrini se da je on čist i uredan.

9. Obavljanje velikog zadatka u jednom potezu

Obavljanje jednog velikog zadatka u nekoliko manjih koraka, svaki zastrašujući projekt čini puno lakšim. Isprobaj!

10. Nedostatak zabave

Zabava i opuštanje, ključni su dio punjenja baterija, odnosno jačanja motivacije. Dakle, ako misliš kako ćeš biti produktivnija ako čitavo vrijeme sjediš za stolom, varaš se. Uzmi stanku, poslušaj omiljenu pjesmu, prošeći, popij kavu s kolegama ili otiđi na ručak - osjećat ćeš se bolje.

11. "Da, da i da"

Govorenje "da" na sve što te netko zamoli da učiniš, nije nimalo dobro za tvoju produktivnost, jer ne možeš učiniti baš sve. Što je više zadataka na tvom popisu, manje ćeš biti u mogućnosti ostvariti ih, što znači da ćeš se i dalje osjećati neproduktivno, čak i kad neke ostvariš.

12. Nedovoljni unos tekućine

Sjećaš se kad smo ti rekli kako je neispavanost najveći neprijatelj produktivnosti? Jednako je tako i s dehidracijom. No, baš kao i kod doručka, trebala bi paziti i što piješ. Smanji dnevni unos kofeina, izbaci gazirane sokove te spas pronađi u vodi i čajevima.