Fali ti energije? Ovo se mora naći na tvom jelovniku!

Foto: Vogue

FALI ti energije? Donosimo idealan menu za takve dane.

7.30 - voda
 
Čak i blaga dehidracija može ti ostaviti osjećaj pospanosti te učiniti da se teško usredotočiš na sve zadatke koji taj dan stoje pred tobom. Voda te tako člini budnijom, ubrzava tvoj metabolizam i pridonosi boljoj probavi. Odmah kad se probudiš, natoči si veliku čašu vode, a zatim čitavo jutro imaj uz sebe jednu bocu te pomalo pijuckaj, barem do ručka.
 
8.00 - doručak
 
Doručak je ključan za cjelodnevnu energiju. Iako se sigurno pitaš kako da pored ludog jutarnjeg rasporeda stigneš doručkovati, probudi se 10 minuta ranije nego inače i stići ćeš. Kuhana jaja, tost, žitarice, razni jogurti i slično, imaju odličan omjer proteina, masti i ugljikohidrata.

10.30 - kava
 
Kava ti je najpotrebnija onda kada razina prirodne energije počne padati, a sredina jutra idealna je za dozu kofeina. To je vrijeme u kojem pada razina kortizola, hormona budnosti.
 
13.00 - ručak
 
I to ne mislimo na obilan ručak, prepun ugljikohidrata, jer će te to svakako uspavati i učiniti zaboravljivom. Umjesto toga, odluči se za salatu s piletinom, feta sirom i što šarenijim povrćem. 
 
15.00 - čokolada
 
Flavonoidi u njoj dokazano potiču bolje raspoloženje i brži rad mozga. No, govorimo o čokoladi koja ima barem 70 posto kakaa u sebi. 
 
19.30 - večera
 
Pospanost može biti i znak niske razine željeza. U tom slučaju, za večeru posluži crveno meso i brokulu. Crveno meso izrazito je bogato njime, dok je brokula bogata vitaminom C, koji pomaže tijelu da ga apsorbira.
 
22.00 - čaj
 
Prije nego legneš u krevet, počasti se šalicom toplog čaja od kamilice. Jedno je istraživanje otkrilo kako kamilica pomaže da brže zaspimo.