Ideja za putovanje: Čarobni Ptuj, samo sat vremena od Zagreba!

Foto: Privatne fotografije

GASTRO raj ili oaza za mršavljenje - posjetite Ptuj i uvjerite se zašto su stanovnici tako fit i veseli!

Tim Index Rougea posjetio je romantični slovenski grad Ptuj te se vratio u Zagreb oduševljen mogućnostima koje nudi.

Ptuj se nalazi u istočnom dijelu Slovenije, u dolini rijeke Drave te je grad s najvećim slovenskim umjetnim jezerom. Ovaj romantični gradić leži na starim vinskim podrumima, a građani se posebno ponose starim dijelom grada u kojem su Dominikanski samostan i atraktivni Dvorac Ptuj koji se nalazi na brdu.

Ptuj nudi ponešto za svakoga pa u njemu zanimaciju mogu naći i oni koji vole naučiti nešto novo, oni koje zanima povijest, dame koje uživaju u modi i novostima iz svijeta kozmetike, ali i oni koje ništa ne veseli više od dobrog jela te kvalitetne kapljice u čaši.

Posebno nas je razveselila vedra narav stanovnika (pa ne zove se to bez veze "vinski kraj") te profesionalnost vodiča koji održavaju zanimljive ture po gradu i okolici.

Bogatstvo povijesnog sadržaja

Područje ovog grada bilo je naseljeno još u mlađem kamenom dobu, a u doba Rimskog Carstva Ptuj se razvio u izuzetno važno trgovačko, carinsko i upravno središte.  Prije 2000 godina Ptuj se zvao Poetovio te je slovio kao jedna od najjačih rimskih provincija u kojoj se odlučivalo i o novom Cezaru Rimskog Carstva.

Dvorac Ptuj

Ovaj dvorac izgrađen je u 9. stoljeću, nakon dolaska Slavena, a 1311. godine salzburški biskup Konrad I. ponovno ga je dao izgraditi, na ruševinama prethodnog. Promijenio je mnogo vlasnika te se kroz stoljeća nadograđivao i mijenjao dekor unutrašnjosti, a među najupečatljivijim vlasnicima bili su škotski grof Leslie (17. stoljeće) i grofica Terezija Herberstein (19. stoljeće).

Stanovnici dvorca ostavili su za sobom brojne dragocjenosti i namještaj pa tako u izuzetno zanimljivoj turi možete vidjeti originalne komade te slike koje su u dvorcu već stoljećima. Iznimno atraktivna su i sobe s instrumentima u kojima možete čuti kako je koji instrument zvučao, ali i soba s oružjem u donjem dijelu dvorca.

Jeruzalem Ormož

Izrazito atraktivna i popularna destinacija u okolici Ptuja je Jeruzalem, u kojem se nalazi dvorac i vinska cesta. Kažu da ga je najbolje posjetiti na jesen, kako b mogli uživati u spektakularnom pogledu na vinograde.

U Jeruzalemu možete naučiti sve o vinima te iskušati vrhunske kapljice, prespavati u intimnoj atmosferi hotela te uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi.

U kapelici možete pogledati sliku Žalosne Majke Božje (original je donesen u Sloveniju u 13. stoljeću iz Jeruzalema, zbog čega je ovaj kraj i dobio to ime), a možete i zazvoniti na zvono koje "ispunjava želje".

Mršavljenje u stilu cura s A-liste u Grand Hotelu Primus

Rimljani su itekako znali uživati u prednostima toplica i tretmana za ljepotu, a stanovnici Ptuja nastavili su tu tradiciju.

Iznimno je posjećen i hvaljen wellness u Grand Hotelu Primus, koji uz brojne tretmane ljepote, odlične saune, kupanje u termalnoj vodi i fizikalne terapije nudi i najnovije tretmane za mršavljenje u stilu celebrity dama s A-liste!

Med Contour

Najnoviji i najpopularniji tretman je Med Contour koji smo i mi imale prilike iskušati. Riječ je o svjetski poznatom tretmanu koji uz pomoć vakuuma i zagrijavanja "otapa salo", a već nakon prvog tretmana s tijela nestaje nekoliko centimetara. Možete izabrati želite li tretirati područje trbuha ili bedara, a postupak je jednostavan i traje sat i pol. Poznato je da ovaj tretman koriste i Jennifer Lopez i Halle Berry!

Be Fit jelovnik

Kako bi boravak u wellnessu pokazao što bolje rezultate, Grand Hotelu Primus, svojim gostima nudi i izvrstan program Be Fit koji se sastoji od ukusnih no niskokaloričnih jelovnika koje je osmislila nutricionistica Mojca Cepuš. Jelovnici se sastoje od nekoliko sljedova zdrave hrane pripremljene na maštovite načine, a cijeli jelovnik ima 250 ili 500 kalorija, ovisno o tome radi li se o doručku, ručku ili večeri.

Ako pogledate fotke Be Fit obroka koje smo mi jeli, shvatit ćete da nismo ostale gladne...

Još malo dobre hrane i vina

U Ptuju je teško ostati gladan ili žedan. Ljubitelji vina uživat će u seoskim imanjima i vinarijama u bližoj okolici Ptuja, a oni koji odluče ostati u samom centru svakako bi trebali pogledati razgledavanje vinskog podruma vinarije Pullus, koje je obogaćeno i zvučnim i svjetlosnim efektima. Ako želite pogledati nešto modernije, tu je vinarija P&F.

Područje Ptuja poznato je i po vrhunskom bučinom ulju pa ga nemojte zaboraviti nabaviti, baš kao i šarmantne poslastice poput bučinih sjemenki s mentom ili čokoladom.

Nakon toga predlažemo ručak u najpoznatijem Ptujskom restoranu "Ribič" u koji na svježe riblje specijalitete i vrhunske delicije navraćaju gosti iz cijele Slovenije.

Romantični ugođaj

Ako u Ptuj idete s dečkom, uživat ćete u šetnjama romantičnim uličicama, ispijanju kave na simpatičnim terasama malih kafića te u šetnji uz Dravu. Ako ste raspoloženi za shopping, u samom centru naći ćete niz dućana s originalnom odjećom slovenskih dizajnera, poput onog otkačene Sanje Veličković.