Izvježbaj "vještinu" koja je potrebna svima: Kako dobro slušati

Foto: Graff

CURAMA je, možda i više nego dečkima, poznat da je slušanje svojih prijateljica cijenjena vještina. Ljudi koji su dobri slušači su omiljeni, a prijatelji i poznanici im se rado obraćaju sa svojim problemima.

Ipak, to je vještina pa i ako nisi prirodno nadarena, lako ju je uvježbati. Prvi korak je znati kada je nekome potreban savjet, a kada samo želi izbaciti svoje frustracije razgovarajući o tome što ga muči. Ovo drugo je najčešći slučaj, stoga bi bilo dobro suzdržati se od savjeta dok nisi izričito upitana.

Biti dobar slušač nije isto što i jednostavno sjediti i šutjeti. Iz tog razloga trebaš biti aktivna i postavljati pitanja koja istovremeno pružaju podršku i iskazuju zanimanje za tvoga sugovornika.

Tri su takva pitanja s kojima možeš započeti svoju aktivnu slušačku "karijeru".

1. Kada ti netko pristupi očito uzrujan jednostavno pitaj: "Što te uzrujava?" Tako daješ sugovorniku priliku da se otvori bez negativnih osjećaja ili konotacija s tvoje strane.

2. Nakon što ti ispriča svoju situaciju priupitaj za detalje, te nastavi pitanjem koje je vezano uz osjećaje primjerice: „Što te najviše ljuti vezano uz to?“ Jer frustrirana osoba upravo želi izbaciti svoje emocije i pričati o svojim osjećajima.

3. Jedno od dobrih pitanja koje možeš postaviti je i "Što te uistinu brine?" kako bi im dopustila da dublje promotre problem i na određeni način okončaju priču s osjećajem da olakšanja.
Dalje, razvijaj svoja pitanja i strategije prema svojoj osobnosti.