Kraljica lubenica: 5 stvari koje nisi znala o svom najdražem ljetnom voću

Foto: Shutterstock

AKO su visibabe vjesnik proljeća, lubenica je definitivno vjesnik vrućeg ljeta.

1. Ona je i voće i povrće
 
U slučaju da nisi već znala.
 
2. Zdravlje
 
Lubenica ima moćne prednosti za tvoje zdravlje. To dokazuje i podatak da ona sadrži 1, 5 puta više likopena nego svježa rajčica: 6 miligrama u odnosu na 4. Likopen djeluje kao izvrstan antioksidans, koji sprječava oštećenja naših stanica i štiti imunološki sustav. Također, likopen se nalazi u crvenom voću i povrću te može pomoći u borbi protiv bolesti srca i nekoliko vrsta raka. Da bi zadržala što više antioksidansa u lubenici, čuvaj ju na sobnoj temperaturi prije rezanja.
 
3. Ublažuje bol u mišićima
 
Još jedna prednost lubenice je i ta što ona može biti vrlo umirujuća nakon napornog treninga, otkrilo je istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry". To je zato što lubenica sadrži prirodnu tvar citrulin, koja poboljšava funkciju arterija i snižavanje krvnog tlaka. Najviše citrulina koncentrirano je u kori.
 
4. Bogata je vodom
 
Voda je zdrava za naše tijelo, a lubenica i sebi sadrži čak 91, 5 posto vode, otkrilo je jedno američko istraživanje. Isto je istraživanje otkrilo i kako žene zbog dehidracije češće pate od glavobolja, loše koncentracije, umora i lošeg raspoloženja. Još jedan razlog više da posegnete za lubenicom.
 
5. Postoji i žuta lubenica
 
Iako smo navikli na njezinu crvenu boju, postoji još jedna sorta, Yellow Crimson. Kao što samo ime kaže, ova lubenica iznutra je potpuno žuta i jako je slatka. S vanjske strane, oba dvije vrste su identične.