Rad u uredu ili kod kuće: Koji su radnici produktivniji?

Foto: weheartit

ŠTO kažeš na malo posla od kuće?

Ovaj koncept posljednjih je godina tema sve većeg broja rasprava, a čini se i kako ima itekakvih prednosti.
 
Naime, novo istraživanje objavljeno u Harvard Business Reviewu, a provedeno od strane dva profesora ekonomije sa Sveučilišta Stanford, bavilo se upravo tim pitanjem: kakve sve prednosti ima rad od kuće u odnosu na onaj u uredu?
 
U istraživanju je sudjelovalo 255 zaposlenika jedne kineske putničke agencije, koji su podijeljeni u 2 skupine. Tijekom idućih 9 mjeseci, jedna je grupa dobila dozvolu za rad kod kuće, dok je druga skupina ostala u uredu. Profesori  Nicholas Bloom i John Roberts zatim su bilježili rad jedne i druge skupine, tijekom spomenutog vremenskog razdoblja. Svi uvjeti su bili jednaki: smjene su jednako trajale, svaka grupa imala je iste rukovoditelje itd.
 
Rezultat? Radnici koji su radili kod kuće, bili su za 13 posto produktivniji od onih koji su radili iz ureda. Oni su bili i produktivniji po minuti od ovih drugih, a istraživači tvrde da je to bio rezultat veće tišine kod kuće. Eksperiment je bio toliko uspješan, da je tvrtka svim svojim radnicima ponudila rad kod kuće kao opciju.
 
No, polovica grupe koja je radila od doma, nakon nekog vremena se vratila u ured, a 75 posto onih koji su radili iz ureda, tu su i ostali. Zašto? Oni koji su radili kod kuće osjećali su se usamljeno.
 
Što bi ti odabrala?