Uz Marijeve savjete do zavidnih vještina u kuhinji: Kako izabrati savršeno posuđe

Foto: Josipa Uzelac, Ilustracija Index, Shutterstock

KUHANJE je u modi, moda je u kuhanju i što onda napraviti kada vas veselo lice s ekrana stane uvjeravati kako je neponovljiva linija posuđa od 24 dijela točno ono što vam treba u vašoj kuhinji. Pa možda je to vrlo dobra ponuda, ali sasvim sigurno trebat će te dosta vremena da isprobate baš sve lonce iz tog kompleta, neke sasvim sigurno koristiti nećete nikada...

Šalu na stranu, ali kako zbilja odrediti što nam je potrebno od posuđa u našoj svakodnevici?
Broj ukućana i prehrambene navike, za početak su sigurni faktori koji nepogrešivo određuju veličinu vašeg posuđa. U profesionalnom svijetu kuhanja postoje mnoge različite vrste i varijante posusuđa koje su dizajnirane za neki određeni način pripreme namirnica, ali u našem kućnom okruženju, sasvim je dovoljno zadržati se na par osnovnih modela.

Kako izbabrati posuđe?

Ono što je možda još važnije je od čega je izrađena vaša posuda. Materijali u ponudi su razni, zavodljivih boja i egzotičnih naziva. Razne teflonske, keramičke i ostale dozivaju nas da kuhamo u njima uvjeravajući vas da je cijela operacija sa njima sigurnija i brža. I zbilja teflon svojim svojstvima sprečava lijepljenje hrane za podlogu i time pomaže manje iskusnim kuharima da sigurnije obrade namirnicu. Lošija strana ovakvog posuđa je svakako njihova osjetljivost na grebanje.To u praksi znači da možda i nakon vrlo kratkog perioda uslijed neopreznog rukovanja, dolazi do habanja i oštećenja, a pošto teflon i nije baš nešto što želite u svom tijelu preporuka bi u svakom slučaju bila da se takvo posuđe čim prije zamjeni.

Takvih problema sigurno nećete imati s posuđem izrađenim od inox ili lijevanog čelika. Već na dodir znat će te da u ruci imate nešto što će te koristiti dugo, bez bojazni od kakvog defekta ili habanja. Kao sveti gral svakog chefa svakako bi spomenuo bakreno posuđe. Bakar sa svojim superiornim svojstvima provodljivosti i zadržavanja topline jednostavno nema konkurencije. Cijena takvog posuđa redovito je dva do tri puta viša u odnosu na posuđe izrađeno od običnog inox čelika, ali s druge strane, taj lonac uz malo pažnje, možete biti sigurni da će koristi i vaši unuci, pa matematika onda postaje vrlo jednostavna.

Wok

Wok također moram spomenuti. Zadnjih godina napokon su se i kod nas udomaćili azijski restorani, a hrana koju tamo redovito jedemo, spravlja u toj sjajnoj posudi. Izvorno wok je izrađen od lijevanog čelika a to zahtjeva snažu ruku i jaki plamen. U našim dućanima su ipak češći modeli izrađeni od lakših materija često i sa teflonskim ili keramičkim završnim slojem. Svakako preporučujem kao neizostavan dio svake kuhinjske kolekcije.

Cocotte

Na kraju malo francuske klasike. Cocotte je zapravo jednostavan lonac, koji se izrađuje od lijevanog željeza a svojom konstrukcijom zapravo omogućuje spremanje namirnica slično kao u peki. Pogodan je kako za ribu tako i za veće komade mesa ovisno o samoj veličini posude.
Mislim da bi se mnogima svidio...