Jezive tajne iz prošlosti: "Ona prije mene" naš je krimić mjeseca

Foto: Promo

NAJBOLJI krimić godine?
 
Tek što je granulo prvo sunce, a već nas ugrijavaju i vrhunski krimići. Prije tjedan dana objavljen je roman "Ona prije mene" britanskog autora koji piše pod pseudonimom JP Delaney. To je njegov prvi psihološki triler, iako je on pod drugim imenom već objavio nekoliko knjiga za koje su otkupljena prava za film ili televizijske serije.  Za ovaj su roman, također, otkupljena prava, a ekranizaciju će režirati poznati, Oscarom nagrađeni redatelj Ron Howard.
 
Književni kritičari ovaj roman već su proglasili jednim od najboljih trilera ove godine, kao i predvodnikom nove generacije trilera. Odmah nakon objavljivanja, Ona prije mene dostigla je vrhove svih ljestvica prodaje i popularnosti i dobila mnoštvo izvrsnih kritika, od književnih kritičara, ali i od čitatelja. Temelje za popularnost ovog tipa psihološkog trilera pripremili su megaseleri Nestala i Djevojka vlaku. Ukusi publike se mijenjaju, a ono što čitatelji sve više traže su krimići koji prate živote stvarnih likova, istančano psihološko nijansiranje, te kriminalistička radnja koja se odmiče od policijskih istraga i detektiva. 
 
High-tech Hitchcock za modernog čitatelja
 
Ona prije mene romana, Emme i Jane. Svaka je od njih proživjela tragično životno iskustvo koje ju na neki način ostavi ranjivom i otvorenom za potpunu promjenu životnih okolnosti. To im se, naizgled, i nudi prilikom unajmljivanja čudesne, minimalistički uređene i ultramoderne kuće u ulici Folgate na broju 1. Kroz cijeli roman provlači se stalna hičkokovska napetost kroz opis prostora i tajnovitosti koja se skriva u njezinim zidovima, tako da to stvara posebnu, jezivu i šokantnu atmosferu u romanu. Niz događaja koji se brzo odvijaju u romanu otkrivaju tajnovitu prošlost vlasnika i čitatelja vodi u neprestane labirinte događaja i povezanih, paralelnih radnji kroz prizmu glavnih junakinja arhitekta koji je osmislio tu kuću, te mističnost vezanu uz njegovu osobnu obiteljsku tragediju, koja rezultira njegovom rubno-patološkom ličnošću i sociopatskim ponašanjem.
 
Misteriji bez kraja
 
Razotkrivanja koja se nižu jedno za drugim vrlo brzo postaju zapanjujuća, pa zatim sablažnjiva, a psihološke karakteristike svih uključenih počinju se ispreplitati i mijenjati iz stranice u stranicu.
 
Čitatelj je uvučen u radnju i čini mu se kao da kroz kameru koja je smještena u kući promatra iste obrasce ponašanja glavnih likova, iste odluke i pita se hoće li i posljedice tih ponašanja također biti iste te završiti novom tragedijom.
 
Ona prije mene žestoki je triler koji svojom detaljnom psihološkom razradom glavnih likova te mračnom atmosferom i stalnim kreiranjem napetosti – bilo kroz stil pisanja romana, bilo kroz nagovještaje i tajnovitost – uspijeva postići slojevitost i prožimanje glavne radnje s paralelnim radnjama te vrtlog situacija u kojima se nalaze svi likovi uključeni u roman, a čija se prošlost, sadašnjost i budućnost veže uz bizarnu i nevjerojatno privlačnu, fantastičnu kuću u ulici Folgate.