Kako biti Parižanka: Ekskluzivni intervju s autoricom Caroline de Maigret

Foto:

CAROLINE de Maigret je stručnjakinja za stil i koautorica (uz Sophie Mas, Audrey Diwan  i Anne Berest) velikog bestselera "Kako biti Parižanka u svakoj prilici". Kako bismo doznali koji su joj planovi za budućnost te je priupitali o dodatnim stilskim savjetima, kontaktirali smo je e-mailom, a ona nam je u kratkom roku odgovorila – sa stilom. 

1. Globalizacija je utjecala na rušenje svih mogućih granica jer smo, njome, povezani više nego ikada prije. Kako to da Pariz, unatoč tome, uspijeva i dalje ostati apsolutna prijestolnica mode i stila? 
 
Caroline: Svijet se, svakako, mijenja, ali neke stvari uvijek ostaju iste. Zabava, humor, kreativnost, stil..."Le Parisienne" ne pokušava biti netko drugi ili biti savršena i smatram da je autentičnost ono što Pariz čini živim i vitalnim u smislu mode i stila. 
 
 
2. Napisali ste izvrsnu knjigu o tome kako biti Parižanka gdje god se nalazili. Možete li, za naše čitateljice, napisati neke dodatne upute koje ste možda izostavili iz ove knjige, a koje biste voljeli uključiti u neko novo izdanje? 
 
Caroline: Upravo pišem novu knjigu, koja nije direktan nastavak "Parižanke", ali u njoj ću govoriti o stvarima o kojima do sada nisam – a ima ih puno! 

3. Koliko je snažna veza između modnog stila i osobnog stila općenito? 
 
Caroline: Osobni se stil uvijek tiče tebe, tvoje osobnosti, kako nosiš neki odjevni predmet ili kombinaciju. To je ono što me uzbuđuje, igrati se sa svojim osjećajem za modu kako bih došla do svog osobnog stila.
 
4. Na koji su način, po vašem mišljenju, osobni stil i uspjeh u životu povezani?
 
Caroline: Odjevaš se za osobu koju želiš zavesti (ne govorim ovdje nužno o ljubavnoj vezi, to može biti bilo tko u tvom životu kome se želiš svidjeti) – ali za mene je netko puno seksipilniji ako je suptilan. Volim učiniti da netko mašta o skrivenom dijelu mene, ne želim otkriti sve, volim da uvijek postoji dio koji tek treba osvojiti. Parižanke pokazuju karakter kroz svoj stil zato što žele zadržati i istaknuti nesavršenosti, čak ih njeguju (razmak među zubima ili nepravilni zubi, istaknute obrve, malo veći nos): to su znakovi određene snage i dopuštaju joj da se osjeća prekrasnom bez stremljenja savršenstvu. 
 
 
5. Vi ste ekspertica za stil. Jeste li možda pronašli, putujući po svijetu, neki novi, zanimljivi element  koji biste preporučili svakoj Parižanki da ga koristi kako bi imala još više stila? 
 
Caroline: Francuskinje se, ponekad, toliko boje pogriješiti da često nisu pretjerano sklone eksperimentiranju. To zna čak biti dosadno. Ne znam, kod mene je to nesvjesno, kad ne nosim ono na što sam navikla osjećam se nelagodno. Drugdje su ljudi spremni preuzeti rizik. Savjetovala bih Parižankama (a sebi prvoj) da se ne plaše unijeti malo pustolovine i odvažnosti u svoj život. Na kraju, koga briga? Svakako je zabavnije!
 
 
6. Kojih je to pet obaveznih komada koje svaka žena mora posjedovati u ormaru ako želi imati stila? Koji su to ključni, super nužni, elementi stila s kojima se mora početi prije svega drugog?
 
1.  Komad koji te obilježava: moraš imati jedan osobni komad koji podiže svaku odjevnu kombinaciju koju imaš.
 
Caroline: "Moj osobni komad je motoristička jakna. Savršena je. Pronašla sam je u Berlinu prije puno godina. Moj dečko, koji je rock and roller, izabrao ju je za mene – on zna što mi dobro stoji."
 
2. Traperice: ako Parižanki iz ormara maknete traperice, osjećat će se kao da je potpuno gola. 
 
3. Bijela košulja: klasična i bezvremenska.
 
4. Blazer: super chic i jako udoban. 
 
5. Velike sunčane naočale: nosim ih svakodnevno jer za to uvijek postoji neki razlog – vani je sunčano, patim od mamurluka, suze mi teku licem, ne želim da me gnjave...
No najvažnije je ne povlađivati drugima. Moraš raditi ono što želiš i osjećati se samopouzdano dok to radiš.