Ne ignorirajte ih! Evo što promjene na bradavicama mogu otkriti o vašem zdravlju

ŽENSKE grudi su poprilično čudesne!

Osim što pomažu privlačenju pažnje, mogu proizvesti hranu za bebe i, u rijetkim slučajevima, čak predvidjeti vrijeme.

No, šalu na stranu, grudi, točnije bradavice, mogu otkriti i puno o vašem zdravlju. Obratite pažnju na izgled svojih bradavica kako biste mogle primijetiti sve promjene na njima, a doktorica Clare Morrison je za časopis Glamour otkrila što svaka od njih može značiti: 

Promjena boje

Na boju vaših bradavica najviše utječe genetika i razina melanina (pigmenta koji koži daje boju) u tijelu. No bradavice s godinama mogu potamnjeti, pogotovo kod osoba tamnije puti što je, kako tvrdi liječnica, posve normalno.

No ako bradavice naglo potamne, to može biti i jedan od znakova trudnoće, ali i promjene razine hormona u tijelu na što mogu utjecati kontracepcijske pilule.

Promjena veličine

Naglo povećanje bradavica također može biti jedan od znakova trudnoće, no to je i sasvim normalna pojava za vrijeme mjesečnice te tijekom uzimanja kontracepcijskih pilula.

S druge strane, naglo smanjenje bradavica može ukazivati na pad razine estrogena (ženskog hormona) u tijelu, što je česta posljedica menopauze.

Osjetljivost

Povećana osjetljivost bradavica je posve normalna i učestala pojava uoči i tijekom mjesečnice, kaže liječnica. Na osjetljivost bradavica također mogu utjecati i trudnoća, kontracepcijske pilule te silikonski implantanti.

Krivac u nekim slučajevima može biti i trenje, primjerice kada trčite u običnom grudnjaku. U tom biste ga slučaju trebali zamijeniti za pamučni sportski.

Dlačice

Posve je uobičajeno imati dlačice oko bradavica, no ako primijetite da su naglo izrasle i na nekim drugim dijelovima tijela, poput brade ili trbuha, to može ukazivati i na sindrom policističkih jajnika pa biste se trebale posavjetovati s liječnikom.

Ispuštanje tekućine

Ako primijetite da vam bradavice ispuštaju tekućinu to ne mora nužno značiti i da ste trudne, no u tom biste se slučaju svakako trebale obratiti liječniku. Takva pojava može ukazivati na disbalans hormona, ali i na veće zdravstvene probleme.

Sušenje

Suhu i ispucalu kožu bradavica mogu uzrokovati ekcemi, alergije, trenje i bakterijske infekcije. Pomoć za ovaj problem možete potražiti u ljekarni.