Nedostaje vam samokontrole? Pomoći će vam ovi mentalni trikovi

SAMOKONTROLA predstavlja vašu sposobnost da se oduprete zadovoljavanju svojih sitnih strasti zbog ostvarenja većih ciljeva na duže staze. To zasigurno nije lak zadatak.

Svima nam teško pada suzdržati se od trenutačnog zadovoljstva. Ipak, s točke gledišta dugoročnog uspjeha, štetno je odavati se iskušenjima bez zadrške.

Kako Angela Duckworth, profesorica psihologije sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, navodi za BBC, raspodjela resursa kojima raspolažemo sada i kojima ćemo raspolagati u budućnosti neprekidna je borba.

Iako smo svjesni važnosti koju predstavlja pripremanje za budućnost, nije lako zanemariti ni trenutačne potrebe. Slijedi pregovaranje sa samim sobom, nerijetko otežano prisutnošću lakšeg puta koji vodi do nekog cilja.

Jedan je suvremeni primjer samosvladavanje nad željom da se provjere društvene mreže, a nadvladati tu želju da pristupite Facebooku ili Instagramu znači boriti se s urođenim mehanizmom čežnje za trenutačnim zadovoljenjem.

Prema riječi Angele Duckworth, temelj je u tome da se prepoznaju vlastite slabosti. Onog trenutka kada prepoznate što je to što vam testira izdržljivost u odolijevanju, možete se pozabaviti radom na otklanjanju problema.

Možete početi od svog posla. Profesorica Duckworth predlaže tri koraka koji će doprinijeti samokontroli na poslu i samim tim poboljšati vaše rezultate na radnom mjestu.

1. Počnite pristupati poslu planiranjem

Ako unaprijed odredite što su vam ciljevi i kada bi ih trebalo ostvariti, poboljšat ćete i svoj trenutačni učinak. Na primjer, možete unaprijed odrediti kada ćete uzeti stanku ili obaviti neki svakodnevni radni zadatak, bilo da je riječ o čitanju mailova ili ičemu drugom što znate da vam slijedi tijekom smjene.

Ovaj je pristup djelotvoran jer uspijevanjem da odolite težnji kako bi se nešto obavilo prije zakazanog vremena, pružate sebi priliku da ostvarite bolju kontrolu nad svojim postupcima.

2. Suzdržite se od provjeravanja telefona

Nije neobično da smo vezani za svoje telefone, ali neprestano provjeravanje istog je gubljenje vremena. Postoji vrlo jednostavno rješenje - daleko od očiju, daleko od srca. Spremite telefon u ladicu, a prije toga isključite zvuk. Važno je da vam bude izvan dosega i pogleda kako vas ne bi prizivao da ga pogledate.

3. Postavite temelje na kojima ćete graditi svoju sposobnost samokontrole

Nažalost, ne može svaki dan na poslu biti jednako produktivan, a razlog su tome različiti životni faktori. Najčešće nas koče manjak sna i nedostatak energije uslijed propuštenog obroka, ali i hrpa drugih fizičkih i psihičkih prepreka, stoga se potrudite voditi što zdraviji život. Samo tako ćete sebe potkrijepiti snagom i voljom da svakodnevno ulazite u koštac s izazovima na poslu.