Oralni seks povećava rizik od raka grla za čak 22 puta

Foto: Jesse Koska 

PAŽNJA, pažnja.
 
Vrlo čest humani papiloma virus (HPV), koji može izazvati rak grlića maternice, može završiti i u ustima putem oralnog seksa te tako dovesti i do raka grla.
 
Povezanost između HPV-16 virusa te prisutnosti tumora u ustima, na jeziku i krajnicima, otkrilo je istraživanje jednog Sveučilišta u New Yorku. HPV ne izaziva izravno rak grla, no on mijenja stanice te ih može učiniti kancerogenima. 
 
Tako je za osobe, koje imaju partnere s dijagnosticiran HPV-16 virusom, 22 puta veća vjerojatnost da dobiju rak grla.
 
Podsjetimo, prethodna istraživanja otkrila su kako je za muškarce dva puta vjerojatnije da će dobiti rak grla. To bi moglo biti zato što virus ima veće koncentracije na stidnici, no svakako bi na ovu temu trebalo biti više istraživanja.
 
Istraživanje je bilo vrlo opsežno, jer je obuhvaćalo čak 97 tisuća ljudi, a istraživači su pratili njihovo zdravstveno stanje pune 4 godine. Svi ispitanici prethodno su testirani na prisustvo HPV-a putem brisa grla. Nekoliko godina kasnije, 132 sudionika oboljelo je od raka grla, a uspoređivanjem podataka, istraživači su došli do zaključka kako su ljudi, koji su u slini imali HPV-16, povećali rizik od oboljenja za spomenutih 22 puta.
 
Također, stručnjaci smatraju kako je upravo HPV virus odgovoran za čak 70 posto ukupnih oboljenja od raka grla ili raka na predjelima glave.
 
Kroz 4 godine, rak na predjelu glave i vrata mogao bi nadmašiti i rak maternice, smatraju stručnjaci.