Osnovno su zdravstveno pravo: Ova zemlja svojim građanima plaća estetske operacije

Foto: EPA-EFE

U VEĆINI zemalja su estetske operacije rezervirane samo za one koji ih si mogu priuštiti. Zdravstveno osiguranje ih ne pokriva, osim u iznimnim slučajevima, kada su nužne.

No, u Brazilu je situacija potpuno drugačija. Tamo se smatra da pacijenti imaju "pravo na ljepotu" pa su u javnim bolnicama plastične operacije besplatne ili jeftine, a vlada svake godine subvencionira gotovo pola milijuna operacija, piše Quartz.

No, stručnjaci su podijeljenog mišljenja te mnogi tvrde kako "pravo na ljepotu" ima i svoje negativne strane. Naime, većina pacijenata koji su se odlučili na takve zahvate priznaju kako su se često osjećali poput pokusnih kunića. Ipak, mnogi od njih se slažu kako je u Brazilu ljepota presudna. Bez nje ne mogu dobiti posao ili pak pronaći partnera, ali ni mnoge druge stvari.

Upravo zato se i odlučuju na estetske operacije, a na njih se čeka po nekoliko mjeseci, ali i godina. Sve to potvrđuje kolika je čežnja Brazilaca za ljepotom. Zanimljivo je kako je upravo Brazil druga zemlja na svijetu po broju estetskih operacija te ih se svake godine obavi oko 1,2 milijuna.

Brazil danas zdravlje smatra osnovnim ljudskim pravom i pruža besplatnu zdravstvenu zaštitu svim svojim građanima, ali su javne bolnice nedovoljno financirane pa brojni građani i dalje radije koriste privatne medicinske usluge. No i plastične operacije su na listi osnovnih, besplatnih usluga. Za to je najzaslužniji kirurg Ivo Pitanguy kojeg nazivaju "papom plastičnih operacija". 

Zahvaljujući njemu, još 1960. godine je otvoren prvi institut za estetske operacije za siromašne. On je funkcionirao poput škole te su se budući kirurzi usavršavali na siromašnim pacijentima. Zato ne čudi što se mnogi i danas osjećaju poput pokusnih kunića.