#poetryforchange: Grafiter Lunar i škotski pjesnik Robert Montgomery stvarat će umjetnost u Zagrebu

Foto: Press Foto

SLJEDEĆEG će se četvrtka, 10.03. 2016., u zagrebačkom KIC-u hrvatskoj publici predstaviti škotski konceptualni umjetnik i pjesnik Robert Montgomery.

Pomoći će mu slavni hrvatski grafiter Slaven Kosanović Lunarom, koji će njegovu poeziju ilustrirati, a ovaj projekt je i odbrojavanje do Međunarodnog dana poezije - 21.03.

Domaćin će biti zagrebački konceptualni umjetnik i ravnatelj KIC-a Emil Matešić.

O Robertu Montgomeryju:

Robert Montgomery je škotski umjetnik i pjesnik koji je studirao na Sveučilištu u Edinburghu. Bivši je izdavač Dazed&Confuzed, mjesečnika s editorijalima o kulturi i fotografiji. Živi u Londonu i poezijom se bavi cijelo vrijeme, a svoje provokativne poruke širi kroz instalacije na neočekivanim urbanim mjestima, poput zračne luke Tempelhof u Berlinu, u vrtovima Louvrea, poznatoj C24 galeriji u New Yorku, te pod mostovima u istočnom Londonu. Njegov rad je toliko impresivan i ostaje u sjećanju dugo i nakon što je fizički uklonjen.

Što njegov rad čini posebnim?

Slovi kao ''text art Banksy'', Robert čini poeziju relevantnom u svakodnevnom životu. Koristeći nove medije, njegovi radovi pojavljuju se na velikim bilbordima, svjetlosnim i gorućim  skulpturama omogućavajući mu da prenese svoje poruke u širem smislu. Njegov osebujan, moderan i autentičan rad obuhvaća elegantne riječi u oskudnoj prezentaciji, a uživa veliku pažnju. Robertov rad plijeni pažnju na internetu i društvenim mrežama; nedavno su neki od fanova tetovirali njegove stihove na svoje tijelo. Vjeruje kako je digitalni prostor koristan medij za poeziju jer joj povećava učinak na način da joj dopušta da putuje i transformira se.