Rouge preporuka: Čaroban i potresan roman o progonu vještica

Foto: Paige Cody/Unsplash, Insatgra

GODINA je 1612., lokacija Fleetwood Shuttleworth. Sedamnaestogodišnja gospodarica velebnog Gawthorpe Halla, trudna je već četvrti put. No ona još nije uspjela iznijeti trudnoću do kraja i njezin muž Richard u strahu je da će ostati bez nasljednika. Da stvar bude gora, Fleetwood otkriva pismo koje nije smjela vidjeti, u kojem liječnik piše Richardu da ona neće preživjeti porođaj. I tada, posve slučajno, Fleetwood upoznaje siromašnu mladu primalju Alice, koja joj obeća da će joj pomoći da rodi zdravo dijete. Međutim, Alice uskoro optuže da je vještica. 

Dok jačaju međusobna optuživanja i zloglasna suđenja vješticama potresaju sjeverozapad Engleske, Fleetwood riskira sve da pomogne Alice. Sudbine dviju žena u smrtnoj opasnosti isprepliću se i postaju neraskidive dok im preostaje sve manje vremena za spas…

Ovo bi ukratko bila radnja romana “Familijari", kompleksne priče o turbulentnom povijesnom razdoblju koje nije bilo nježno prema ljepšem spolu. No da bi povijesno utemeljena priča bila danas zanimljiva, nužno je da radnju nose uvjerljivi likovi, što je najveći izazov autorima ovog žanra. Kako se staviti u um nekoga tko je živio u sasvim drugačijem svijetu od ovog koji poznajemo? Tih nekoliko stotina godina koje nas dijele od tadašnjih žena gotovo da je usporedivo sa životom na nekom drugom planetu.

Srećom, autorica knjige Stacey Halls, pažljivo korača hodnicima prošlosti usmjeravajući dobar dio priče na unutarnju dramu koja se zbiva u glavnim junakinjama. Paranoja koja je tada vladala vjerojatno se može usporediti jedino sa špijunažom Drugog svjetskog i Hladnog rata. Kome vjerovati, kome se ne smijem zamjeriti? Jer, samo jedna riječ optužbe bila je dovoljna za smrtnu presudu. Sve to je pretočeno u junakinje romana te ne ostavlja sumnje da se radi o trodimenzionalnim likovima.

Pitanje koje autorica postavlja jest jednostavno: kako se ne isticati kada imaš u sebi energiju koja je velika? Odgovor, mnogo manje jednostavan i samo jedan od mogućih, nalazi se na stranicama knjige.

Budući da je odrasla u Rossendaleu u pokrajini Lancashire, oduvijek ju je fascinirala priča o vješticama iz Pendlea. Studirala je novinarstvo na Sveučilištu u Lancashireu i radila je u kući Bookseller kao medijska urednica te pisala za časopis Psychologies, gdje je danas jedna od urednica.  Spajajući svoje istraživačko iskustvo sa spomenutom fascinacijom progonom žena te psihologijom, autorica nam donosi uvjerljiv i atmosferičan portret opojno-mračnog vremena u kojem nijedna žena nije bila sigurna.

Knjigu možemo preporučiti ljubiteljima serije “Salem", čitateljima povijesnih zgoda i nezgoda, ali i svima koji vikend vole provesti prikovani za dobru knjigu.