Rouge preporuka: Poznata autorica napisala je trilogiju o ubojitom virusu

POSTOJE autori poput Dana Browna ili J.K. Rowling koji su srušili sve rekorde prodaje, ali nisu napisali brdo knjiga. Zatim ima onih koji prodaju na milijune, ali nikada nisu napisali megahit koji je postao fenomen. Obje skupine autora prodaju količine od kojih se Hrvatu zavrti u glavi. Nora Roberts, jedna od najproduktivnijih spisateljica današnjice, spada u ovu drugu skupinu.

Nora najviše djeluje unutar žanra ljubavnog romana, ali preko svojega pseudonima rastura J. D. Robb i u trilerima. Distopijski roman za nju je relativna novost, ali trilogijom „Kronike o Jedinstvenoj“ pokazala je da se i tu snalazi vrlo vješto. Ipak se radi o spisateljici koja je svoj zanat izbrusila na stotinama naslova, većinom komercijalno vrlo uspješnih.

Kad kažemo distopijski, u ovom slučaju mislimo na apokaliptični, onaj koji opisuje neku vrstu kraja svijeta. „Počelo je na Staru godinu. Bolest se pojavila iznenada i brzo raširila. Strah se proširio još brže. Vlade su pale već za nekoliko tjedana, zakoni više nisu bili na snazi, a bolest je pokosila polovicu svjetske populacije. Red je zamijenjen kaosom, a znanost i tehnologija magijom koja može činiti dobro, ali i nezamislivo zlo…“. Tako počinju „Kronike“ s prvim romanom naslova „Godina prva“. Slijedi knjiga „U krvi i kostima“, a nedavno je objavljen i završni nastavak „Uspon magije“. Dva su razloga zašto preporučujemo ovaj serijal: vrlo je aktualan, a k tome i objavljen u cijelosti pa ne trebate čekati nastavke. Osim toga, odlično je osmišljen i napisan.

Kao što smo naveli, radi se o virusu koji je stigao iznenadna, nevjerojatnom silinom. Stvari su se srušile gotovo preko noći. No taj virus, čini se ima nepoznate korijene te, osim što ubija, također i mijenja ljude. Neki dobiju moći koje su daleko veće od onih obična čovjeka. Te moći mogu biti dobre ili zle, a kako se borba svjetlosti i mraka odvija u središtu je priče te se drama povećava kako se približavamo kraju.

Iako je radnja, posebice za nas čitatelje u mračnoj 2020., vrlo nam bliska i jezovita, autorica nije morbidan tip. Knjige su izvrsno napisane (tzv. page turneri), a veliki naglasak stavlja se na avanture protagonista u tom novom, nepoznatom svijetu u kojem stara pravila ne vrijede. Vjerovali ili ne, uz ove ćete se knjige odlično zabaviti te, budući da se možete poistovjetiti s junacima, navijati za njih. Magija je još jedan važan dio serijala i njegova šarma pa ćete tako čitati o raznim mitskim bićima i borbi dobra i zla. Ljubitelji romantike, također neće ostati praznih ruku. Sve u svemu, knjige nude ponešto za svakoga u klasičnom, profesionalnom stilu Nore Roberts. 

A kažu da izdavači žive u svom svijetu, bez osvrtanja na događanja današnjice. Ova trilogija pokazuje da su itekako obdareni šestim čulom predviđanja budućnosti.