Rouge preporuka za vikend: Detektivka koju ćete obožavati

Foto: Promo

KAKO bismo obilježili nadolazeći vikend, koji slavi proljeće i novi život, preporučujemo vam odličan krimić koji je, ujedno, i naš posljednji pozdrav hladnoj zimi.
 
Žena u ledu
 
Ako ste ljubitelj trilera, a već vam je dosta skandinavskih socijalnih devijacija ili američkih forenzičara koji hvataju najopasnije serijske ubojice te trenutno popularnih psiholoških trilera u kojima mlade žene vrebaju emocionalni vampiri (ili one pak, same nekoga vrebaju iz vlaka), onda imamo pravi vrhunski, klasični krimić za vas. Osim toga, Robert Bryndza je u romanu "Žena u ledu", stvorio junakinju koja će se zbog svoje iskrenosti i konkretnosti mnogima svidjeti. 
 
Već sam prolog jedan je od najjezovitijih uvoda koje smo pročitali u posljednje vrijeme; usamljena djevojka Andrea, koja je kći poznate obitelji, se u gluho doba noći uputi kući nakon noćnog izlaska. Strah koji okružuje ovaj prizor toliko je izražen da će i vas sigurno obuzeti strepnja... A to je prva odlika dobrog krimića.
 
Iako podsjeća na još jedan od danas popularnih trilera sa ženom u naslovu, ovdje je žena o kojoj se radi i čiji ubojica se otkriva već uvelike mrtva. Njezino tijelo već na početku romana otkriva mladić koji se slučajno zatekao u parku londonskog prigradskog muzeja i pronašao je u zaleđenom jezeru. Taj slučaj odmah dobiva lokalna policija, a vodi ga detektivka Erika Foster. Iako je proganja vlastita prošlost i osjećaji krivnje zbog događaja koji nam se polagano otkrivaju tijekom romana, Erika uskoro postaje svjesna da je u priču upleteno puno više faktora od odnosa žrtva-ubojica – u središtu su i moćne osobe koje nije lako dovesti pred lice pravde.
 
 
Detektivka koja zna znanje
 
Ono što je zanimljivo u ovom romanu njegova je realnost i vjerodostojnost – radnja se zbiva zimi nedavne 2015. godine, i dok ga čitate čini vam se kao da pratite neki poznati slučaj iz novina. Glavna detektivka prikazana je sa svim svojim manama i slabostima, svim ljudskim, svakodnevnim situacijama u kojima se stvarni policajci i detektivi zaista i sami nađu. Erika Foster je izniman lik, a njezina energija pršti sa stranica. Unatoč tragediji koja ju je nedavno zadesila, spremno se vraća na posao te se, riskirajući puno, hvata ukoštac sa zamršenostima istraživanja. Bez obzira na sve, Erika uvijek stavlja istinu i svoj integritet na prvo mjesto. 
Osim toga, roman je i prilično duhovit, primjerice kad jedna od glavnih kriminalistkinja, niska i podeblja žena otkrije da se zove kao i jedna od najpoznatijih britanskih manekenki. 
 
Veseli nas što je ovaj roman prvi iz trilogije o detektivki Foster, a ako ga pročitate, zasigurno ćete jedva čekati njezin novi slučaj.