Stalno si ljuta? Za to je kriv tvoj mali "emocionalni mozak"

Foto: Screenshot Youtube

AKO si sklona izljevima bijesa oko najmanjih stvari, krivac može biti tvoja struktura mozga.

Do odgovora su naravno došli znanstvenici, koji su otkrili kako osobe, koje pate od isprekidanog eksplozivnog poremećaja, imaju manje sive stvari u prednjim regijama mozga, koje reguliraju emocije. Drugim riječima, te osobe imaju manje "emocionalni mozak".
 
Brojna istraživanja pokazala su kako ove regije mozga imaju važnu ulogu u agresivnom ponašanju ljudi.
 
"Povremeni eksplozivni poremećaj definira se kao problematična i impulzivna agresija", otkrio je voditelj istraživanja, doktor Emil Coccaro sa Sveučilišta u Chicagu.
 
Za razliku od bipolarnog poremećaja i shizofrenije, u znanstvenom svijetu se na impulzivnu
agresiju gleda kao na loše ponašanje, koje zahtjeva prilagodbu stava. No, istraživanje objavljeno u časopisu Biological Psychiatry, potvrdilo je kako je impulzivna agresija fizički poremećaj mozga, a ne jedan povezan s osobnošću.
 
U istraživanju je sudjelovalo 168 ljudi, a znanstvenici su pronašli izravnu povezanost između povijesti agresivnog ponašanja i volumena sive stvari. 
 
"Volumen sive tvari značajno je niži kod onih koji pate od impulzivne agresije, u usporedbi s ispitanicama, koji nemaju takve probleme", zaključak je istraživača.
 
Također, otkriveno je kako su količine sive tvari u tim regijama u obrnutoj korelaciji s agresijom. To znači da što je veći volumen sive tvari,  to se očekuje manje agresije.