Visoka moda iz Kine: Odakle dolaze tvoje fensi traperice

MADE in Italy ili France na markici odjevnog predmeta za neke znači razliku između kvalitetnog i nekvalitetnog artikla. Svakom je proizvođaču cilj smanjiti troškove proizvodnje na minimum i zadržati prepoznatljivu kvalitetu, a većina današnjih dizajnera tako svoju proizvodnju seli u pogone u Kini i ostala mjesta s jeftinom radnom snagom. Iako ih većina to nikada ne bi javno priznala, nekoliko se vodećih dizajnera ne srami ove činjenice, jer su svjesni da jeftinija radna snaga ne znači slabiju kvalitetu.

Prada

Ne samo da se proizvodi u Kini, nego Muccia Prada smatra kako je kineska proizvodnja daleko kvalitetnija od europske, a smatra i kako će se s vremenom svi dizajneri preseliti u Kinu, jer je jeftinije i kvalitetnije.

Armani


Tvoj Armani sat ili traperice najvjerojatnije su proizvedeni u Kini, a ovaj se visoko cijenjeni brend ne srami to priznati. Zašto proizvoditi skuplje, ako može jeftinije? Mi se slažemo.

Burberry

Mediji i ljubitelji mode bili su šokirani kada je ovaj brend odlučio zatvoriti pogon u Walesu i preseliti ga u Aziju ili Ameriku. Šokantno? Bezobrazno? Ne, riječ koju tražite je profitabilno. Većina se ljubitelja ovog brenda neće buniti, jer je bitno da se kvaliteta nije promijenila.

Mulberry


Njihova će te torba stajati od 4000 do preko 25 tisuća kuna, što će mnogima već samo po sebi biti neprihvatljivo, a mnogi su razočarani činjenicom da tako skupu torbu krasi žig Made in China. Kvaliteta je ista, cijena je ista, pa ne vidimo zašto bi to bio problem, osim zbog činjenice da Mulberry ima mnogo veći profit.

Marc Jacobs

Ovaj relativno pristupačan brend svoje stvari također proizvodi u Kini, a modni konzultant Brent Klein potvrdio je kako se torbe proizvode u Kini, ali od kože koja se uvozi iz Italije. Pitanje autentičnosti tako se ne mora postavljati ako na torbi vidiš žig made in PRC, jer je sve pod kontrolom ovog brenda.

D&G

Ova skupa marka mnoge svoje stvari proizvodi u Italiji, ali i u Kini, Turskoj, pa čak i u Srbiji. Dolce& Gabbana imaju fer pristup svojim kupcima, pa tako stavljaju markicu Made in iz zemlje u kojoj je komad stvarno proizveden, za razliku od brojnih drugih koji samo markicu proizvode u Francuskoj ili Italiji, pa je lijepe na proizvode iz Kine.