Zaboravi na med i limun: Čokolada je najbolji lijek za kašalj

Foto: 123 RF

STARO je vjerovanje kako su med i limun najbolji u ublažavanju kašlja.

No, poznati stručnjak za kašalj, profesor Alyn Morice, otkrio je kako je jedna druga namirnica u tome zapravo puno bolja, a ti si njezina velika obožavateljica, baš kao i mi.
 
Radi se o, naravno, o čokoladi, a spomenuti profesor, koji je inače voditelj kardiovaskularnih i respiratornih istraživanja na Sveučilištu u Hullu i jedan od osnivača Međunarodnog društva za proučavanje kašlja, tvrdi da postoji i istraživanje koje to može dokazati.
 
Drugim riječima, medicina bazirana na čokoladnim sastojcima, dokazano može ublažiti simptome kašlja u roku od dva dana. Sve što se zasad zna o istraživanju jest da je ono provedeno na 163 pacijenta, a detaljni rezultati će biti objavljeni u idućih 12 mjeseci.
 
No,to nije prvo istraživanje koje je pokazalo kako čokolada može smiriti kašalj. Prethodno su to dokazali znanstvenici s Imperial College-a u Londonu, koji su otkrili kako je teobromin, alkaloid iz kakaa, bolji u suzbijanju nagona za kašljanjem od kodeina, osnovnog sastojka lijekova, koji su namijenjeni ublažavanju kašlja.
 
Možda ti ovo sve zvuči predobro da bi bilo istinito, no znanstvenici su ozbiljni te vjeruju kako u ublažavanju kašlja prije svega pomažu svojstva kakaa. Čokolada je tako ljepljiviji lijek, koji stvara sloj, koji štiti živčane završetke u grlu, koji pokreću poriv na kašalj. Taj učinak objašnjava i zašto med i limun te drugi slatki sirupi mogu pomoći kod ovakvih zdravstvenih problema, no čini se kako čokolada ipak ima malu prednost pred svima ostalima.
 
Međutim, ispijanje vruće čokolade neće imati jednaki učinak, jer ona neće biti dovoljno dugo u kontaktu s tvojim grlom, da se formira zaštitni premaz.
 
I nas je upravo počelo škakljati tu nešto...