Zašto nakon prekida najčešće posežemo za slatkišima i brzom hranom

Foto: Cover Images/WENN

PREKIDI mogu izazvati različite reakcije kod ljudi. Ipak, nijedan prekid nije potpun bez prehrane koja slijedi nakon njega, piše Global News.

Elle Woods baca čokoladu na svoj televizor nakon prekida u filmu Plavuša s Harvarda, a Bridget Jones jede veliki sladoled, umotana u deku, nakon prekida s Markom Darcyjem.

Istraživanje tvrtke za ispitivanje tržišta iz 2017. godine pokazalo je da se dvije trećine ljudi oslanjaju na određenu hranu kada su uznemireni. Najpopularniji je sladoled, a prate ga pizza, pržena hrana i kolači.

Istraživanje je pokazala i da je ovakva hrana ljudima najpotrebnija u prvih pet tjedana nakon prekida veze, kada je očaj, obično, na svom vrhuncu.

Iako je emocionalno jedenje stigmatizirano kao loše ponašanje, hrana je poprilično normalan i uobičajen odgovor na burne emocije, prema riječima dijetetičarke iz New Yorka Christy Harrison.

Oni koji i u takvom slučaju paze na prehranu, umjesto da uživaju u hrani, imaju veće šanse zapasti u dulji stresan period, pokazala je jedna nizozemska studija iz 2018. godine. 

Kada smo depresivni, okrećemo se hrani

Tuge nakon prekida obično počne naglo opadati nakon nekoliko tjedana, ovisno o pojedincu. "No ako upadnete u dosta ozbiljnije stanje, poput depresije, vaša se prehrana može potpuno promijeniti", kaže psiholog dr. Simon Sherry.

"Hrana može biti izlaz od samokritiziranja ili negativnih pogleda na sebe, koji su povezani s depresijom. Gubljenje rutine zbog novonastalog stanja može vam smanjiti volju za kuhanjem ili zdravom prehranom i to je razlog zbog kojeg neki ljudi žude za brzom hranom", objašnjava psiholog.

Ako se suočavate s tugom ili boli, pokušajte svoju utješnu prehranu bazirati na unosu proteina; jedite maslac od kikirikija, suho voće ili umjereno uravnotežene grickalice i to bi vam moglo pomoći u suzbijanju žudnje za lošom hranom.