PREKIDI mogu izazvati različite reakcije kod ljudi. Ipak, nijedan prekid nije potpun bez prehrane koja slijedi nakon njega, piše Global News.
Elle Woods baca čokoladu na svoj televizor nakon prekida u filmu Plavuša s Harvarda, a Bridget Jones jede veliki sladoled, umotana u deku, nakon prekida s Markom Darcyjem.
Istraživanje tvrtke za ispitivanje tržišta iz 2017. godine pokazalo je da se dvije trećine ljudi oslanjaju na određenu hranu kada su uznemireni. Najpopularniji je sladoled, a prate ga pizza, pržena hrana i kolači.
Istraživanje je pokazala i da je ovakva hrana ljudima najpotrebnija u prvih pet tjedana nakon prekida veze, kada je očaj, obično, na svom vrhuncu.
Iako je emocionalno jedenje stigmatizirano kao loše ponašanje, hrana je poprilično normalan i uobičajen odgovor na burne emocije, prema riječima dijetetičarke iz New Yorka Christy Harrison.
Oni koji i u takvom slučaju paze na prehranu, umjesto da uživaju u hrani, imaju veće šanse zapasti u dulji stresan period, pokazala je jedna nizozemska studija iz 2018. godine.
Kada smo depresivni, okrećemo se hrani
Tuge nakon prekida obično počne naglo opadati nakon nekoliko tjedana, ovisno o pojedincu. "No ako upadnete u dosta ozbiljnije stanje, poput depresije, vaša se prehrana može potpuno promijeniti", kaže psiholog dr. Simon Sherry.
"Hrana može biti izlaz od samokritiziranja ili negativnih pogleda na sebe, koji su povezani s depresijom. Gubljenje rutine zbog novonastalog stanja može vam smanjiti volju za kuhanjem ili zdravom prehranom i to je razlog zbog kojeg neki ljudi žude za brzom hranom", objašnjava psiholog.
Ako se suočavate s tugom ili boli, pokušajte svoju utješnu prehranu bazirati na unosu proteina; jedite maslac od kikirikija, suho voće ili umjereno uravnotežene grickalice i to bi vam moglo pomoći u suzbijanju žudnje za lošom hranom.