Želite dizajnirati savršenu kupaonicu? Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju

Foto: Unsplash

DOSTA vremena provodimo u kupaonici i zato nam je jako važno da ona izgleda dobro. Nažalost, vrlo je lako napraviti grešku pri planiranju novog dizajna za ovu prostoriju u domu, piše Business Insider.

Kako biste ih izbjegli, ovo su stvari koje morate znati:

Kupaonica bez prostora za odlaganje može postati prenatrpana

Katkad dizajnerska estetika kupca može stati na put praktičnom razmišljanju kada je u pitanju uređivanje kupaonice, kaže Gena Kirk, dizajnerica interijera.

Kako bi prostor bio lijep i funkcionalan, potrebno je izabrati ormarić s ogledalom koji ćete upariti sa svjetlom i utičnicama. Pored njega, naravno, trebali biste se odlučiti i za ormarić koji će stajati blizu umivaonika i WC školjke.

Kupaonica mora imati dobro raspoređeno svjetlo

Pravilno osvjetljenje važno je ne samo za kupaonicu već i za cijelu kuću. Svi se redovito gledamo u zrcalo, pravimo frizure, šminkamo se i tako dalje. 

"Ako nemate dobro osvjetljenje, nećete  moći puno toga napraviti u kupaonici", istaknula je Kirk.

Najidealnije bi bilo kada biste imali tri različita mjesta koja osvjetljavaju vaš prostor: iznad glave, kod ogledala i fleksibilno svjetlo koje možete prilagođavati, pojačavati ili smanjivati po želji.

Sigurnost i održivost

Niski kupaonski namještaj i visoke kade samo su neke od mana u dizajnu kupaonice. Ove stvari mogu biti opasne, i to ne samo za starije ukućane i goste nego za bilo koga tko ne koristi kupaonicu dovoljno pažljivo.

Vrlo je važno imati sigurnu i održivu kupaonicu, osobito zato što su veća renoviranja preskupa. Pažljivo odredite mjere onih dijelova u kupaonici za koje znate da ćete ih najviše koristiti.

Mala ogledala nisu praktična i mogu vašu kupaonicu napraviti manjom nego što ona zaista jest

Za tipične ženske kupaonske aktivnosti poput šminkanja i stiliziranja kose potrebno vam je dobro ogledalo. Kada birate ogledalo, uzmite neko koje će počinjati od plafona i spuštati se sve do umivaonika. Vaše će kupaonica izgledati puno veće.

Zavjesa za tuš pogrešnih dimenzija može narušiti izgled cijele kupaonice

Ako je vaša zavjesa za tuš predugačka ili prekratka, to može utjecati na ukupan izgled prostorije. Ami Austin, dizajnerica interijera, savjetuje da se zavjesa postavi visoko kako biste dobili na dubini prostorije. To je odlično rješenje za predugačke zavjese.

Sjajni podovi možda izgledaju odlično, ali nisu praktični

Kupaonica je često mokra i sklizava, što predstavlja opasnost za osobu koja se u njoj nalazi. Pri izboru novih pločica, umjesto sjajnih, izaberite mat ili hrapave pločice. Ako ipak ne planirate mijenjati pločice, a već imate sjajne, prekrijte ih tepihom za kupaonu koji se može zalijepiti za pod.

Ako nemate svjetlo blizu tuša, vaša će kupaonica biti manje funkcionalna

Nitko se ne želi tuširati u mraku, ali bez obzira na ovu činjenicu, većina ljudi zaboravi osvijetliti dio kupaonice u kojem se nalazi tuš. Ako vam je prostor prirodno taman i bez prozora, dodajte još jedno svjetlo u blizini tuša.

Kupaonica s previše boja je iscrpljujuća, a ne relaksirajuća

Šarene kupaonice mogu djelovati zabavno, no puno bolja opcija su neutralne boje koje odmaraju um i oči.