Zima na kauču, umotana u toplu dekicu: Što čitati dok čekate da padne snijeg?

Foto: Instagram, Promo

ADVENT je počeo i napokon je malo zahladilo, ali nedostaje nam još snijeg. Dok čeznutljivo gledate kroz prozor u toplini svojeg doma, za vas smo izabrali nekoliko fantastičnih naslova koji će vam olakšati čekanje ledenih pahuljica. U protekloj i prethodnih nekoliko godina objavljeno je puno prigodnih naslova – neki su tek stigli u knjižare, a neke ste možda propustili. Knjige koje vam preporučujemo bave se raznim temama: božićne romanse, obiteljska drame u smrznutom krajoliku, povijesna intrige te krimić koji ledi krv u žilama– vjerujemo da ćete na našoj listi pronaći idealno štivo za sebe.
 
1. Pada snijeg – John Green
 
John Green jedan je od zasigurno najpopularnijih autora za mlade svoje generacije. U ovoj zbirci od tri priče, udružio se s dvije autorice te nam oni, svatko na svoj način, nude jedan pogled na Božić pun emocija i romantike.
 
Nezapamćena mećava na sami Badnjak pretvorit će slatki mali grad u romantični raj, nalik onima kakvi se viđaju u filmovima. Zapravo, skoro… Jer, šetnja po snježnom zapuhu usred ničega u filmovima obično završava poljupcem sa šarmantnim neznancem. Ali, tko bi i pomislio da se probijanje maminim autom po snijegom zatrpanim ulicama u društvu dvoje prijatelja iz djetinjstva može završiti romansom? Ili da put do istinske ljubavi počinje preranom jutarnjom smjenom u Starbucksu?
 
Ove će tri priče obasjati vaše blagdane čarolijom i smijehom, u to ne sumnjamo. 
 
 
2. Snjegović – Jo Nesbo
 
Sedmi roman u megapopularnom kriminalističkom serijalu o detektivu Harryju Holeu. Ali ne brinite, ovaj roman je idealna ulaznica u Nesboov jezivi svijet jer se autor upravo s njim probio na prva mjesta svjetskih top lista. Ako do sada niste čitali Nesboa, bez straha krenite sa Snjegovićem – poslije se lako vratiti, a još lakše nastaviti sa serijalom. Sljedeće nam godine, u listopadu, u kina dolazi i film snimljen po ovom ubojitom romanu.
 
Jedne noći, nakon što je pao prvi ovogodišnji snijeg, dječak po imenu Jonas se budi i otkriva da je njegova majka nestala. Od nje je ostao samo jedan trag: ružičasti šal, koji joj je poklonio za Božić, sada nosi snjegović koji se neobjašnjivo pojavio u njihovom dvorištu ranije tog dana.
 
Inspektor Harry Hole sumnja u vezu između nestale žene i sumnjivog pisma koje je primio. Slučaj se produbljuje kada se pojavi obrazac: tijekom proteklog desetljeća, nestalo je jedanaest žena - sve na dan prvog snijega.
 
No, to je ubojica koji stvara svoja vlastita pravila... i on će izmijeniti vlastite obrasce samo da bi igra bila zanimljiva, sve više uvlačeći Harryja u svoju mrežu.
 
 
3. Prvi mraz – Sarah Addison Allen
 
Sarah Addison Allen autorica je čije knjige krasi topla atmosfera odjevena u maštu koja svjetluca kao božićni ukras u zimskoj noći. Romani su joj ugodni i magični, dok njezin stil pisanja obiluje prekrasnim rečenicama koje zaustavljaju dah. Iako Prvi mraz prati likove koje ste mogli upoznati u autoričinom velikom hitu Čarobni vrt, knjiga se može čitati zasebno bez ikakvih poteškoća. 
 
Dok se temperatura u Bascomu u Sjevernoj Karolini spušta, a lišće počinje padati, žene iz obitelji Waverley postaju nemirne. Prelako se zaljubljuju, pozornost im odvlače neznanci sa srebrnim očima i čine zanimljive pogreške. Kad se pojavi neočekivani gost i dirne u srce njihove obitelji, sve je teže ostati bistre glave. Sve bi se trebalo poboljšati nakon prvog mraza. Onda će njihovo ćudljivo drvo jabuke napokon procvjetati, a čarolija koja ga obavija napokon će doći na svoje mjesto. No dok su sestre Claire i Sydney Waverley i Sydneyina petnaestogodišnja kći Bay primorane suočiti se s izborima s kojima se do tada nisu suočavale, hoće li moći održati obitelj na okupu dok ne dođe do tog iznimnog događaja? Ove godine prvi mraz ima mnogo toga ponuditi…
 
 
4. Na božićno jutro – Lisa Kleypas
 
U svojoj mladosti, Lisa Kleypas doživjela je osobnu tragediju – njezin je dom nestao u iznenadnoj poplavi koja je pogodila gradić u Texasu u kojem je živjela. U toj poplavi autorica je izgubila sve, a kako bi prebrodila stres koji je doživjela, okrenula se čitanju ljubavnih romana. To je za nju bio presudan trenutak te je odlučila postati autoricom knjiga upravo tog žanra. Koliko je u tome uspjela svjedoče milijuni prodanih primjeraka širom svijeta i njezin status kao jedne od najpopularnijih autorica ljubića svih vremena.
 
Rafe Bowman upravo je stigao iz Amerike kako bi se upoznao s Natalie, vrlo uglađenom i lijepom kćeri ledi i lorda Blandforda. Njegova klasična ljepota i isklesano tijelo nesumnjivo bi se dojmili te dvorske dame da nije njegovih šokantnih američkih navika i lošeg glasa koji ga prati. Rafe shvati da će prije negoli joj uopće počne udvarati, prvo morati naučiti pravila londonskog društva. Međutim, čarolija Božića katkad djeluje posve neočekivano pa može i cinika pretvoriti u romantika te razbuktati strast čak i u najplahijim srcima. A kad se četiri prijateljice okušaju u spajanju osamljenih srdaca, nitko ne zna kako će to završiti…
 
 
5. Zimski vrt - Kristin Hannah
 
Svakih se nekoliko godina na književnoj sceni pojavi autor ili autorica koji zalaze duboko u ljudsko srce. Za ovu generaciju, to je Kristin Hannah. Njezini romani hipnotiziraju od prve do posljednje stranice, a Zimski vrt poetična je priča koje ćete se sjećati dugo nakon što ste je pročitali. Iako ovo nije njezin najnoviji roman preveden na hrvatski jezik, smatramo da je idealna preporuka za ovo doba godine. 
 
Sestre Meredith i Nina Whitson sušta su suprotnost. Dok jedna vodi obiteljski biznis i posvećena je obitelji, druga putuje svijetom želeći postati poznata fotoreporterka. Kada njihov voljeni otac padne u postelju shrvan bolešću, dvije otuđene sestre opet se zbližavaju. Na samrti, otac izusti obećanje – majka će im ispričati cijelu istinu. Počinje tajanstvena ljubavna priča i uzbudljivo putovanje u prošlost. Ninina opsesija da sazna istinu dovest će je do šokantnog otkrića koje će potpuno promijeniti njihove živote…
 
Ova će vas obiteljsko-povijesna drama dirnuti u srce i izmamiti vam suze.
 
 
6. Jedne zimske noći
 
Simon Montefiore autor je brojnih publicističkih povijesnih naslova među kojima se najviše ističu njegove knjige o dinastiji Romanov te detaljni prikazi Staljinove vladavine. Zašto je nama zanimljiv? Osim publicistike, Montefiore je napisao i nekoliko beletrističkih klasika koje bi svaka zimska knjižnica (koja drži do sebe) trebala posjedovati. Jedan od njegovih najboljih romana je povijesna intriga Jedne zimske noći. Temeljen na istinitoj priči i stvarnim svjedocima opisanih događaja, ovaj dirljivi roman o strasti i izdaji vodi nas u Rusiju 1940-ih s takvom uzbudljivom autentičnošću da odmah znamo kako smo u rukama vrhunskog pripovjedača.
 
Dok Staljin i njegovi najbliži suradnici slave konačnu pobjedu nad Hitlerom, središtem Moskve začuju se pucnjevi: na kremaljskom mostu leže mrtvi mladić i djevojka, djeca ruske političke elite, koji su pohađali najekskluzivniju školu u Moskvi. Radi li se o ubojstvu? Planiranom samoubojstvu? Ili je to urota protiv Staljina i sovjetske države? Po nalogu samoga Staljina sva su školska djeca uhićena i prisiljena svjedočiti protiv svojih prijatelja i roditelja. Taj jezivi lov na vještice ubrzo razotkriva politički nepodobne ljubavne afere i obiteljske tajne u svijetu gdje se i najmanja pogreška kažnjavala smrću.