"Zato sam dao otkaz": Amazon u SAD-u još jednom na udaru kritika

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AMAZON je među velikim tvrtkama koje su prošli mjesec najavile masovne otkaze. Točnije, Amazon je najavio otpuštanje nekoliko stotina zaposlenika. Twitch, streaming stranica čiji je vlasnik Amazon, najavio je otpustiti 35% svojih zaposlenika. Iako se i dalje lome koplja oko toga je li Amazon uopće dobar poslodavac ili nije, upravo su nezadovoljni zaposlenici na TikToku odlučili podijeliti svoja iskustva, a često to rade prije nego što sami daju otkaz.

"Amazon može više plaćati zaposlenike"

Jedan se Amazonov dostavljač požalio kako je u jednoj smjeni morao dostaviti preko 300 paketa. "Kako jednu osobu zaduže da dostavi 326 paketa na 180 postaja?", zapitao se u videu. "Pogledajte koliko je toga." Požalio se i na loš i neprijateljski raspoložen menadžment te napomenuo kako traži novi posao i da se uopće ne čudi što radnici neprestano odlaze.

@camshaftsmiley #amazon. Yall wonder why your staff is always a revolving door. And then to make it worse you have big musty nasty attitude MANAGEMENT that kill the environment every time they’re around. I’d name drop but lemme secure my new job first. You can tell how personally unhappy this troll is. Always nasty energy and a nasty attitude. #fyp #fypシ #foryou ♬ original sound - DaddyCaramelCam🤣🤫

"Prestat ću naručivati s Amazona. Mi smo problem", "Zato sam dao otkaz", "Dostavio sam 274 pošiljki danas", "Prošli tjedan sam konačno rekla 'zbogom' Amazonu", "Ovo bi trebao biti dokaz da Amazon može više plaćati svoje zaposlenike", "Amazon treba bolje plaćati svoje zaposlenike", neki su od komentara potpore.

Druga se zaposlenica požalila na loše uvjete rada u skladištu, pri čemu u oči upada radno vrijeme od 10-11 sati, uz kratke pauze od 15 minuta te uz pauzu za ručak koja traje 30 minuta. Za usporedbu, u SAD-u pauze za ručak u sklopu osmosatnog radnog vremena obično traju sat vremena.

@adoree.shyy life of a amazonian #amazon #warehouseworker #capcut ♬ YAY AREA U BEEZY FOLLOW SEIJIODA - seiji oda

Iako su neki u komentarima rekli kako ovaj posao uopće nije težak te kako i mnogi drugi radnici ovako rade, drugi su se složili kako je njezino radno vrijeme uz kratke pauze neprihvatljivo: "Mrzila sam Amazon, ali dobro su me platili", "Niste normalni u komentarima. Radite za Amazon i vidite sami", "Posao je posao, ali znaj koliko vrijediš", "Prekovremeni su obavezni kad je gužva".

Izazovi specifični za Amazon

Amazon je u više navrata bio kritiziran zbog tretiranja svojih zaposlenika, što se naročito odnosi na dostavljače i radnike u skladištu. Upravo su se oni najčešće žalili putem društvenih mreža, a neki su i prosvjedovali zbog niskih plaća i nedostatka slobodnih dana.

Jeff Bezos je već izjavio kako radnu snagu u skladištu smatra nužnom, ali zamjenjivom te se bojao kako će radnici koji su dugo u tvrtki postati nezadovoljni ili nezainteresirani. Još 2021. je govorio i kako želi da Amazon postane "najbolji poslodavac na svijetu", prenosi Vox.

No, ono što tjera radnu snagu nije dosada ili nezadovoljstvo samim poslom, već uvjetima rada. Stresovi s kojima se suočavaju su, navode, specifični za Amazon, uključujući ritam rada i neprekidan računalni nadzor svakog pokreta radnika, kao i visoke stope ozljeda.

U anketi provedenoj na 31.000 radnika nakon što su napustili Amazon, neki su bivši radnici istaknuli kako su uvjeti rada lošiji nego kod poznatih konkurenata poput Walmarta ili FedExa. Oni koji su se brzo zaposlili nakon odlaska iz Amazona, ocijenili su Amazon kao značajno lošiji vezano uz zahtjeve posla, trajanje smjene i raspored rada.

Pročitajte više