Arapski parfemi su hit. Izdvojili smo popularne koji ne koštaju više od 50 eura

Screenshot/Foto: TikTok/amazon.de/dm.hr/lattafa.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TIKTOK, odnosno PerfumeTok, u posljednje vrijeme zaluđen je arapskim parfemima. Ako koristite ovu aplikaciju, vjerojatno su vam iskočile preporuke ovih mirisa, kao i top liste najboljih, koje vrijedi isprobati.

Neki ističu da je zaluđenost arapskim parfemima počela kada je entuzijastica za parfeme Funmi Monet počela objavljivati videe o otpakiravanju i recenzijama parfema s Bliskog istoka, nakon čega su i drugi kreatori počeli slijediti njezin primjer - dijeleći i preporučujući svoje favorite.

@funmimonet Some of my fave fragrance finds from Dubai ✈️ #perfumetiktok ♬ original sound - Funmi Monet

Što je arapski parfem?

Jedan od ključnih elemenata koji arapske parfeme čini posebnima jest njihova povezanost s kulturom i poviješću Bliskog istoka. Tradicionalni sastojci poput ouda, ambre, mošusa i tamjana ne samo da imaju bogatu povijesnu vrijednost već pružaju i neusporedivo senzoričko iskustvo.

Jedna od tehničkih karakteristika koja arapske parfeme čini izuzetno privlačnima jest njihova visoka koncentracija ulja. Za razliku od tradicionalnih zapadnjačkih parfema koji su često razrijeđeni alkoholom, arapski su obično na bazi ulja i bez alkohola, što ih čini intenzivnijima i dugotrajnijima.

Koji su popularni?

Sve u svemu, arapski parfemi postaju sve popularniji, osobito među generacijom Z i influencerima, a ako i vi u svoju kolekciju želite dodati poneki primjerak, niže smo izdvojili neke od trenutno popularnih arapskih mirisa, barem sudeći po preporukama na TikToku i recenzijama u online trgovinama. 

Lattafa Yara EDP

Ovaj arapski parfem viđamo posvuda po TikToku i gotovo da nema top liste a da se na njoj ne nalazi. Ovaj ženski miris budi osjetila tropskim aromama, elegantnim afrodizijačkim notama, ali i slatkim i toplim tonovima puderastog štiha. Miris se otvara notama heliotropa, orhideje i mandarine, u srcu se nalaze gurmanski akord i tropsko voće, dok su u bazi vanilija, sandalovina i mošus. 

Lattafa Yara EDP, 100 ml EDP, ženski miris, dm, 33.90 eura

Lattafa Ajwad EDP

Još jedan popularan miris brenda Lattafa je Ajwad EDP. Riječ je o uniseks parfemskoj vodi koja spada u grupu voćno-cvjetnih mirisa. Otvara se bergamotom, ličijem i voćnim notama, a u srcu se isprepliću jasmin i ruža. U bazi ima vaniliju, cedar, sandalovinu, amber i mošus. 

Lattafa Ajwad EDP, 60 ml, dm, 36.90 eura

Ard Al Zaafaran Bint Hooran

Ovaj pojedini tiktokeri opisuju kao parfem za one koji žele mirisati poput it djevojaka. Ard Al Zaafaran Bint Hooran je bogati miris s notama poput korijandera, čempresa, mandarina, estragona, limuna, kadulje, bergamota, muškatnog oraščića, šafrana, đurđice, sandalovine, duhana... 

Ard Al Zaafaran Bint Hooran, 100 ml, Amazon, 19 eura

Swiss Arabian Shaghaf Oud EDP

Još jedan popularan arapski miris je parfemska voda Shaghaf Oud marke Swiss Arabian. Ovaj uniseks miris spaja istočnjačku raskoš s francuskom elegancijom. Marka ga opisuje kao mističan, zadimljen i aromatičan.

Swiss Arabian Shaghaf Oud EDP, 75 ml, Amazon, 36 eura

Lattafa Oud For Glory Bade'e Al Oud EDP

Ovaj miris uživa nevjerojatnu popularnost, a iako je uniseks, često se nađe na top listi najboljih arapskih muških parfema jer prema recenzentima ima muževan štih. Gornje note su mu šafran, muškatni oraščić i lavanda, u sredini ima agar drvo (oud) i pačuli, dok se u bazi isprepliću agar drvo (oud), pačuli i mošus. 

Lattafa Oud For Glory Bade'e Al Oud EDP, 100 ml, Amazon, 31.50 eura

Lattafa Asad EDP

Hit na TikToku, ali i na Amazonu je parfem Asad brenda Lattafa. Riječ je o začinskom mirisu s gurmanskim notama te se, iako je uniseks, češće preporučuje muškarcima. U gornjim notama sadrži crni papar, ananas i duhan, dok u srcu ima note kave, pačulija i irisa. U bazi se nalaze amber, vanilija, suho drveće, benzain i labdanum. Neki ovaj miris uspoređuju s Diorovim Sauvage Elixirom. 

Lattafa Asad EDP, 100 ml, Amazon, 20.59 eura

Pročitajte više