Bakreno posuđe ove pariške trgovine voljela je i Julija Child. Može se kupiti online

Foto: Shutterstock/edehillerin.fr/amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ZDJELA za miješanje s odlomljenim rubom. Pohabana mjerica. Oklagija s jednom drškom. Ljudi koji vole kuhanje imaju tendenciju razviti privrženost provjerenim alatima koji nose lijepe uspomene. Za Juliju Child to je bila njezina kolekcija posuđa Dehillerin.

Kultna kuharica, autorica i televizijska ličnost otkrila je Dehillerin kasnih 1940-ih, kada je živjela sa svojim suprugom Paulom u Parizu. Gotovo desetljeće prije nego što se udala, Child je radila za Ured za strateške usluge, preteči CIA-e, uključujući radna mjesta u Indiji i Kini, piše Tasting Table.

Kad se 1948. s Paulom preselila u Pariz, Child je upisala Le Cordon Bleu, jednu od najuglednijih svjetskih kulinarskih akademija. Bila je na izletu istražujući pariške tržnice sa svojim instruktorom, kuharom Maxom Bugnardom, kada je otkrila Dehillerin.

My Life in France, Julia Child, meki uvez od 9.37 € (70.60 kn)

"Bila sam šokirana", napisala je Child u svojim memoarima iz 2006. "Dehillerin je bio dućan kuhinjske opreme svih vremena, restoranska opskrba prepuna beskonačnog broja čudesnih naprava, alata i gigantskih alata."

Imaju internetsku trgovinu i šalju i u Hrvatsku

Strahopoštovanje koje je doživjela lutajući prolazima Dehillerina iskače sa stranica njezine autobiografije kako se prisjeća "velikih sjajnih bakrenih čajnika, pekača, tava ekscentričnog oblika, malenih drvenih žlica i golemih lopatica za miješanje". Tada to nije znala, ali Child je upravo otkrila legendarnu trgovinu koja će joj postati glavni izvor posuđa za kuhanje sljedećih 50 i više godina.

Sredinom 20. stoljeća, kada je Julia Child prvi put ušla u Dehillerin, trgovina je već bila poznata među pariškim kuharima. Osnovan 1820-ih od Eugènea de Hillerina, potomka francuskog plemstva prije revolucije, Dehillerin je u početku bio trgovina za kućanske potrepštine i željezariju.

Kako je njegov posao postajao sve uspješniji, De Hillerin je stekao povezana poduzeća, uključujući kotlovnicu i radionicu za konzerviranje. Do 1890. De Hillerin je konsolidirao svoje poslovne operacije na jednoj adresi, 18-20 Rue Coquillière, u 1. arondismanu.

To je mjesto koje je Child posjetila prije više od 70 godina, gdje ljubitelji kuhanja i danas koračaju njezinim stopama. Smješten manje od kilometra od Louvrea, Dehillerin ostaje obiteljska tvrtka. Trenutačno njime upravljaju praunuci Eugenea de Hillerina Eric i Edouard.

Trgovina ima svjetsku reputaciju među profesionalnim kuharima i entuzijastičnim kuharima amaterima koji žude za njezinim prepoznatljivim bakrenim posuđem. Što se tiče kolekcije Dehillerin posuđa Julije Child, prema časopisu Smithsonian, sigurna je i izložena u Nacionalnom muzeju američke povijesti u Washingtonu, D.C., zajedno s cijelom kuhinjom iz njezina doma u Cambridgeu, Massachusettsu.

Dehillerin ima i internetsku trgovinu te šalje i u Hrvatsku, s time da moramo napomenuti da je poštarina prilično visoka - 40 eura. Kompletnu ponudu možete vidjeti ovdje

Pročitajte više