Dizajneri interijera otkrivaju kako urediti dom u skandinavskom stilu

Foto: xxxlesnina.hr/hm.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SKANDINAVSKI dizajn interijera poznat je kao neutralan i jednostavan, a upravo je zbog toga popularan već dugi niz godina. Skandinavski dizajneri interijera su zaslužni za popularizaciju ovog stila, a evo pet lekcija o uređenju doma koje možete naučiti od njih.

Osigurajte što više prirodnog svjetla

Skandinavski interijeri inspirirani su prirodom. Uz prirodne materijale, to znači i unošenje što više prirodne svjetlosti u prostor. Beatrice Wirsén, arhitektica u Refine Design Studiju, pojasnila je: "Skandinavski dizajn uvijek se bavio materijalima i kvalitetom, pažljivo promišljenim, jednostavnim oblicima koji ne naprežu oko."

Budući da puno vremena provodimo u zatvorenom prostoru, dobro je unijeti što više prirodnih materijala u dom, uključujući kožu, kamen, drvo, lan i metale.

Manje je više

Skandinavski stil poznat je kao jednostavan. On nije zahtjevan ni kompliciran, već funkcionalan i lijep. Emma Fischer iz Emma Hosa objašnjava za Homes&Gardens kako je važno odabrati namještaj koji prostoru odgovara veličinom te kako se dekoracije trebaju uklopiti u namještaj, a ne obrnuto.

Dajte prednost vječnim komadima

Svaki element skandinavskog dizajna usredotočen je na dugovječnost, od korištenih materijala do klasične palete boja. Namještaj i ukrasi koje birate neka budu vječni komadi koje nećete imati potrebu zamijeniti za nekoliko godina zato što više nisu u trendu.

Komadi koje birate neka budu kvalitetni, tako da test vremena ne izdrže samo svojim izgledom već i funkcionalnošću. Police za knjige neka budu čvrste, a kauč neka bude izdržljiv. Nema svrhe kupovati naizgled vječan komad namještaja koji će puknuti za nekoliko godina.

Trosjed na razvlačenje, Lesnina, 778.29 eura
Ružičasti trosjed na razvlačenje, Lesnina, 789 eura

Kohezija je ključna

Iako skandinavski dizajneri interijera savjetuju izbjegavanje dizajna koji djeluje previše usklađeno, važno je ipak održati osjećaj kohezije u cijelom prostoru. To se može postići određivanjem dominantne boje ili materijala.

"Skandinavski dizajn često uključuje prirodne materijale poput drveta i kamena, stvarajući dobrodošlu i privlačnu atmosferu", objašnjava Kashi Shikunova, direktorica YAM Studiosa. "Ključno je održavati jednostavnost i koheziju."

Slojevi i teksture su važni za osjećaj ugode u prostoru

Kad glavninu prostora čine prirodni materijali i neutralne boje, dekoracije daju toplinu i dimenziju prostoru. To se najlakše postiže uvođenjem različitih tekstura, pogotovo u prostorima koji trebaju biti posebno ugodni, poput spavaće sobe.

"Slojevito teksturiranje ključno je za uspostavljanje osjećaja ugode u prostoriji", rekla je Shikunova. U dnevni boravak i spavaću sobu dobro je dodati ukrasne jastuke i deke, a u kuhinji će dobar efekt imati kombiniranje različitih završnih obrada.

Pletena dekica, H&M, 29.99 eura
Teksturirana deka, H&M, 49.99 eura

 

Pročitajte više