Dizajneri interijera otkrivaju koje će boje učiniti vaš dnevni boravak većim

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SUOČENI ste s ograničenim prostorom u dnevnoj sobi? Niste jedini. Bez obzira na to jeste li u starijoj kući ili novoj gradnji, mali dnevni prostor je često malen. No koje boje mogu pomoći u stvaranju dojma prostranosti u malom dnevnom boravku?

Svi žele prostraniji dnevni boravak, ali odabir prave boje može biti velik izazov. Možda preferirate neutralne zidove, ali istovremeno volite i žive boje. Pronalaženje savršene kombinacije nije lako, a iako postoji mnogo izvora inspiracije, teško je znati što će zaista funkcionirati u vašem malom prostoru. Ako vam je potrebna pomoć, dizajneri interijera preporučuju korištenje ovih boja.

1. Nježno neutralne

Bijela je očigledan izbor kada želite da dnevna soba izgleda prostranije, ali ne želite da izgubi toplinu i osobnost. Stoga je ključ u odabiru nijansi prljavobijele, koje unose dubinu u zidove.

Ideje za uređenje bijele dnevne sobe ne moraju biti dosadne, one mogu vizualno proširiti prostor. 

"Za stvaranje iluzije većeg prostora u dnevnoj sobi preferiraju se svjetlije nijanse boja, poput nježnih i toplih bijelih, krem, tamnosmeđih ili blijedopastelnih tonova", ističe Kelly Collins, dizajnerica interijera za časopis Ideal Home.

"Ove svijetle boje imaju sposobnost reflektiranja prirodnog i umjetnog svjetla, što pomaže u stvaranju dojma prostranosti i otvorenosti", dodaje.

2. Blijedoružičasta

Ružičasta nudi izvanrednu alternativu klasičnim prljavobijelim tonovima, posebno kada se odlučite za nježnu nijansu koja djeluje neutralno.

Protekla godina donijela je veliku popularnost ružičastih dnevnih soba, a primjetno je kako se ta paleta boja sve više koristi u dnevnim boravcima, ne samo u spavaćim sobama. Ona je razigrana, ali nenametljiva te možete odabrati ton koji se savršeno uklapa s količinom prirodnog svjetla u vašem prostoru, što pridonosi osjećaju prostranosti.

"Osim klasičnih bijelih i kremastih tonova, nježna ružičasta boja također je izvrsna opcija za male prostore jer je osvježavajuća, lagana i estetski privlačna", preporučuje dizajnerica interijera Sarah Lloyd. "Ružičasta pruža zabavnu i ženstvenu alternativu kremastim ili bež tonovima te je dostupna u mnogim nijansama."

3. Nijanse zelene

Zelena boja ne samo da pruža osjećaj smirenosti i blagostanja već je i dinamična i živopisna, idealna za prostor koji često koristite za druženje i zabavu.

"Zelena je izuzetno svestrana boja koja dolazi u širokom spektru nijansi", ističe Sarah. "Nježne i prigušene tonove možete lako kombinirati s neutralnom paletom boja ili jednobojnom shemom unoseći dozu mirnoće u svoj prostor. Nijanse kadulje posebno su efektne u prostorijama obasjanima prirodnim svjetlom, što dodatno pomaže vizualnom proširenju malih prostora."

Ako želite eksperimentirati, dizajnerica Tash Bradley preporučuje usmjeravanje pažnje prema stropu. "Bojenjem stropova u svijetloplavu ili svijetlozelenu postići ćete dodatni osjećaj prostranosti u sobi", objašnjava.

Pročitajte više