Facebook Marketplace je totalni kaos, evo što sve ljudi prodaju

Nedavno smo pisali o tome kako je Facebook malo poblesavio s prijedlozima sadržaja. Izgleda da se na (još uvijek) najvećoj društvenoj mreži može naći sve manje smislenih stvari, a sve više nečega što nema veze s vezom. 

No na Fejsu je ostala još jedna (potencijalno) korisna stvar - Marketplace. 

Marketplace funkcionira kao nešto opuštenija varijanta "pravog" oglasnika, gdje se može naći apsolutno sve, od igle do lokomotive. No, ima li ičega zanimljivog? Provjerili smo da vi ne morate.

Nema čega nema

Ako isključimo sve filtere, Marketplace će izbaciti - pa, svašta. Razlika u odnosu na druge oglasnike je to što su opisi često kratki ili nepostojeći pa je obično potrebno više natezanja da bi se došlo do konkretnih detalja. No, na Marketplace se može otići i iz dosade - gdje drugdje ćete u jednom kadru naći igraću konzolu, automobil, cipele za psa i drva?

U sekciji elektronike netko prodaje čak 13 neispravnih tableta. Što će to ikome? Nemamo pojma. Ali nije ni skupo.

Ova peć na drva nešto je skuplja, ali ima najkul dizajn koji smo ikad vidjeli. Ipak se posavjetujte s bakom prije nego što joj odlučite kupiti rođendanski poklon, avangardni izgled možda joj se neće uklopiti u prostorno planiranje.

Čini se da se oglašivači ne snalaze baš najbolje u kategorijama oglasa. Na stranici koja bi trebala prikazivati kućanska pomagala tako se redom mogu naći kuća, stan, kutna garnitura i… Prometna dozvola?

Što se tiče automobila, zanimljivo je vidjeti da ima puno objavljenih oldtimera. Neki nisu objavljeni na drugim oglasnicima tako da, tko zna, možda je baš ovdje najlakše uloviti priliku.

U kategoriji vrta ponuda je vjerojatno najšarenija. Reklama za kućanska pomagala još i ima smisla, kao i Tomos jer ga se može parkirati u vrtu. Dabar vjerojatno nije na prodaju, ali Facebook oglasi su ga svejedno odlučili staviti ovdje.

Kaos se nastavlja i daljim skrolanjem. U vrt se tako, prema oglašivačima, mogu postaviti mobiteli, ali i grobno mjesto.

Trebate nešto za obitelj? Nema problema. Samo odaberite hoćete li kupiti lak za nokte, mobitel, dječju sobu ili kravlji sir. Ako imate brojniju obitelj, možete im kupiti i komplet od 13 knjiga Friedricha Nietzschea. Svakome po jednu.

U kategoriji odjeće su se oglašivači, srećom, uglavnom uspjeli snaći. Nađe se i tu poneki električni romobil ili peć na drva, ali većinom ćete uistinu vidjeti ono što ste tražili. Tako možete kupiti i "sexy štikle" - bar tako piše u oglasu. Ako vam to nije dosta, možete počistiti cijelo skladište.

U kategoriji "besplatno" većina toga je prevara, jer oglašivači stave da je nešto besplatno kako bi završili na vrhu stranice. Ipak, nađe se i poneki komad namještaja koji (vjerojatno) možete samo pokupiti - kao ovaj regal za TV.

Sve u svemu - kaos

Sve u svemu, na Facebookovom Marketplaceu vlada popriličan kaos. Ako ste ikada bili na sajmu, ovo je digitalna verzija tog iskustva.

Najveći problem je to što se u svim kategorijama može naći sve, tako da je zapravo nebitno koji segment pretražujete. Šanse da nađete nešto precizno imate jedino ako ste upisali točno taj pojam u tražilicu.

Ipak, ako netko pretražuje oglasnike iz hobija, ovo može biti zabavan način za ubiti 15-20 minuta.

 

Pročitajte više