Heinz u UK-u ima nove čepove na bocama kečapa. Razvila se rasprava na Redditu

Ilustracija: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DA bi stvorio novu verziju plastičnog čepa za svoje boce kečapa, proizvođaču Heinz je bilo potrebno devet godina, 45 iteracija i oko 1.1 milijun eura. Novi čep se može reciklirati, a nova boca je za sada dostupna kupcima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Novi Heinzov čep za bocu kečapa razlikuje se od prethodne verzije po tome što je izrađen od jedinstvenog materijala: monomaterijalnog polipropilena (PP), kako navodi The Cool Down. Prethodni čep koristio je više vrsta plastike, uključujući silikonski materijal za ventil koji kontrolira koliko kečapa izlazi, što se teško reciklira.

Dizajn je osvojio nagradu

U postrojenjima za recikliranje radnici su morali fizički odvajati silikon od ostalih dijelova čepa kako bi ga obradili. S novim Heinzovim čepovima za kečap, koji se fizički ne razlikuju znatno od starih, olakšava se reciklacija i sprječava njihovo završavanje na odlagalištima.

Ovaj dizajn osvojio je nagradu Rigid Pack of the Year na Packaging Awardsu 2023. u Ujedinjenom Kraljevstvu. Čep je dizajnirala kompanija za proizvodnju plastične ambalaže Berry Global. "Heinz nam je postavio izazov: preoblikovati dizajn čepa kako bi bio u potpunosti reciklabilan bez utjecaja na performanse koje milijuni potrošača cijene i vole", izjavio je Matthias Hammersen, direktor prodaje za tržište hrane u Berry Globalu.

U budućnosti će se ovi čepovi proširiti i na drugi Heinzov asortiman

Osim što se čepovi sada mogu u potpunosti reciklirati, Heinz je postavio i cilj smanjenja upotrebe čiste plastike na globalnoj razini za 20% do 2030. godine.

"Ne možemo nastaviti raditi stvari kao što smo radili u prošlosti", izjavila je Rashida La Lande, izvršna potpredsjednica, globalna glavna savjetnica i glavna direktorica za održivost i korporativne poslove u Kraft Heinz Company.

"Ulažemo u inovativne tehnologije i partnerstva koja su ključna za redizajn pakiranja, uklanjanje nepotrebne plastike, povećanje upotrebe recikliranog sadržaja i promicanje modela ponovne uporabe."

Ovakva vrsta inovacije mogla bi se lako proširiti na druge industrije koje koriste plastične boce za svoje proizvode, poput šampona i losiona, što bi značajno smanjilo količinu plastičnog otpada koji se šalje na odlagališta.

U budućnosti će ovi čepovi biti korišteni i na drugim Heinzovim proizvodima, a osim u UK-u očekuje se da će biti lansirani i u drugim europskim zemljama. 

Stigle su prve recenzije kupaca

Sada, nakon što su ovi čepovi dostupni kupcima u Velikoj Britaniji već nekoliko mjeseci, počinju stizati prve reakcije.

Jedna osoba je pokrenula raspravu na Redditu. "Heinz kečap više nema silikonski ventil na čepu, već samo neuredan otvor. Štede", napisala je. Uslijedilo je mnogo komentara, a većina je istaknula da im se novi čepovi više sviđaju od starih.

"Nisu to učinili zbog uštede, nego zato što se stari poklopac nije mogao reciklirati", "Silikonski ventil je bio užasan", "Sa silikonskim ventilom bilo je nemoguće dobiti malu količinu", "Po meni je ovo odlična promjena. Zbog silikonskog ventila bilo je nemoguće iscijediti sav kečap iz boce", "Trebali bi se vratiti na korištenje staklenih boca."

Pročitajte više