H&M će dobavljačima plaćati više zbog porasta plaća u Bangladešu

Ilustracija: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

H&M će plaćati više za svoje odjevne predmete proizvedene u Bangladešu kako bi nadoknadio veće plaće radnika, navodi se u pismu koje je Bloomberg News dobio na uvid. Ova vijest dolazi nakon prosvjeda tekstilnih radnika u zemlji.

Prema Bloombergu, H&M je rekao tvornicama odjeće s kojima surađuje u Bangladešu da će "apsorbirati povećanje plaća kroz cijene proizvoda" nakon što je vlada pristala povećati minimalnu mjesečnu plaću radnika u industriji odjeće za 56% na 12.500 taka (103 eura) počevši od prosinca.

"Podržavamo razvoj pravednih i konkurentnih plaća u našem opskrbnom lancu i radimo na poboljšanju radnih uvjeta", izjavio je H&M u pismu.

Bangladeš je postao drugi najveći svjetski izvoznik odjeće

Dogovor o plaćama u Bangladešu uslijedio je nakon tjedana smrtonosnih prosvjeda dok su tisuće radnika u tekstilnoj industriji izašle na ulice tražeći veće povećanje plaća od onog koje je predložila industrijska grupa. Proizvođači u zemlji bojali su se da će povećanje plaća pojesti njihove profitne marže jer modni trgovci nastavljaju plaćati iste cijene za narudžbe.

"Bio sam jako zabrinut zbog povećanja plaća", rekao je Mostafiz Uddin, direktor tvrtke Denim Expert Ltd., dodavši da mu je laknulo nakon što je primio pismo od H&M-a. "To je za mene veliko olakšanje i pomoći će mi da radnicima osiguram poštene plaće." Uddin je rekao kako očekuje da će ga i drugi brendovi slijediti. Glasnogovornik H&M-a potvrdio je da je u pismu obavijestio dobavljače o promjenama u svojoj praksi kupnje.

Bangladeš je postao drugi najveći svjetski izvoznik odjeće nakon Kine, privlačeći tekstilnu industriju niskim plaćama. Industrija zapošljava oko 4 milijuna ljudi i pridonijela je jednoj desetini bruto domaćeg proizvoda u 2022.

Pročitajte više