Hoće li Apple uskoro izdati nova Mac računala? Evo što kažu najnovije glasine

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE obično lansira nova Mac računala ujesen, no ove godine nije sigurno hoće li se to tradicionalno dogoditi. Budući da smo sada u drugom tjednu listopada, postavlja se pitanje hoće li Apple izbaciti nove Macove prije blagdana.

Apple nije predstavio nove Mac računalne modele već više od 120 dana. Zadnji put su se nove verzije Maca Pro, Maca Studio i 15-inčnog MacBooka Air pojavile u lipnju. Prije toga, u siječnju su lansirani ‌M2‌ Pro i ‌M2‌ Max verzije 14-inčnog i 16-inčnog MacBooka Pro, zajedno s novim Mac mini modelima opremljenima M2 čipom, piše MacRumors.

13-inčni ‌MacBook Air‌ i 13-inčni MacBook Pro nisu imali nikakva ažuriranja već više od 450 dana, dok iMac nije doživio nadogradnju već više od 880 dana.

Već je ažurirao ‌Mac Pro‌, ‌Mac Studio‌ i 15-inčni ‌MacBook Air‌ ove godine

Kao što smo već spomenuli, Apple je ažurirao ‌Mac Pro‌, ‌Mac Studio‌ i 15-inčni ‌MacBook Air‌ ove godine, no manji 13-inčni ‌MacBook Air‌ još nije doživio ažuriranje. Prema informacijama poznatog novinara Marka Gurmana, 13-inčni ‌MacBook Air‌ bi mogao biti među prvima koji će koristiti Appleov novi M3 čip, no nije potpuno jasno hoće li ta nadogradnja stići krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Apple je ažurirao 14-inčni i 16-inčni MacBook Pro model s ‌M2‌ Pro i ‌M2‌ Max čipovima u siječnju, a prema većini glasina, osvježeni modeli se očekuju sljedeće godine.

Appleov 24-inčni ‌iMac‌ osvježen je novim dizajnom, ‌M1‌ čipovima i novim opcijama boja u travnju 2021. Iako ‌‌iMac‌‌ ove godine nije dobio nadogradnju na ‌M2‌ čip, očekuje se da će osvježeni model s M3 čipom biti lansiran uskoro, potencijalno do kraja ove godine.

13-inčni MacBook Pro ažuriran je s ‌M2‌ čipom u lipnju 2022., tako da je ovo još jedan model koji bi uskoro mogao doživjeti nadogradnju, vjerojatno kasnije ove godine.

Apple ove godine vjerojatno neće objaviti nijedan novi MacBook model s M3 čipom

Analitičar opskrbnog lanca Ming-Chi Kuo u rujnu je potvrdio da Apple ove godine vjerojatno neće objaviti nijedan novi MacBook model s M3 čipom. Međutim, Kuo je isključio samo nove MacBookove, tako da još uvijek postoji potencijal za novi ‌iMac‌ ove godine.

Prema trenutnom stanju, postoji mogućnost da vidimo najmanje jedno Mac računalo s novim M3 čipom prije kraja godine. 

S obzirom na to da je Apple lansirao nove 14-inčne i 16-inčne MacBook Pro modele u siječnju, a nedavno i nove 15-inčne ‌MacBook Air‌, ‌Mac Studio‌ i ‌Mac Pro‌ modele u lipnju, Gurman vjeruje da će prvi korisnici novog M3 čipa biti sljedeći ‌iMac‌, 13-inčni ‌MacBook Air‌ i 13-inčni MacBook Pro.

Pročitajte više