Iz Heinza tvrde: Smanjenje količine graha u konzervi nije shrinkflacija

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VELIKI brendovi aktivno negiraju postojanje tzv. shrinkflacije, bez obzira na to što nastavljaju s prodajom manjih količina proizvoda po istim ili približnim cijenama. Tvrde da potrebe za većom transparentnošću nema jer su smanjenja količine navedena online, a kupci su snalažljivi.

"Kupci su snalažljivi"

Štoviše, Dominic Hawkins, voditelj lanca opskrbe u Velikoj Britaniji za Kraft Heinz, pred zastupnicima Odbora za okoliš, hranu i ruralna pitanja izjavio je kako smanjenje udjela graha u limenci, bez smanjenja cijene, nije shrinkflacija.

Smanjenje graha s 51% na 50% u limenci od 415 g opravdao je time da je proizvod zbog toga boljeg okusa te da je smanjenje učinjeno radi poboljšanja kvalitete proizvoda, piše Sky News.

Na pitanje zastupnice Cat Smith o smanjenju pakiranja majoneze Hellman's s 800 g na 600 g, Marc Woodward, voditelj za područje Velike Britanije i Irske u Unileveru, nije izravno opovrgnuo shrinkflaciju, već je rekao da je trošak glavnog sastojka značajno porastao.

Na pitanje o potrebi za većom transparentnošću u vezi smanjenja veličine pakiranja Woodward je izjavio kako su promjene posve transparentne: "Aktualizirat ćemo ih na našoj web stranici kako bismo osigurali jasnu komunikaciju o gramima, kao i na svim našim etiketama."

Dodao je i kako potrošači ne bi kupovali njihove proizvode da kriju smanjenja pakiranja i gramaže proizvoda: "Ako ne osjete da dobivaju što su platili jer se loše iskomuniciralo, greška je na vama. Kupci su jako snalažljivi i znaju što se događa."

Pročitajte više