Izašla je prva knjiga Grofa Darkule. Neke od priča su potresne, tužne i uznemirujuće

Foto i vizuali: Marija Laća

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POPULARNA aktivistička i edukativna Instagram platforma Grof Darkula izdala je svoju prvu knjigu - Priručnik za preživljavanje. 

Knjiga se sastoji od 20 priča, odnosno poglavlja kroz koje se autori osvrću na goruće probleme (balkanskog) društva, poput partnerskog i obiteljskog nasilja, stigmatizacije mentalnih bolesti, kriminalizacije pobačaja, prava žena, LGBT populacije te manjina. Neke od priča duboko su potresne, tužne i uznemirujuće, ali ujedno i intimne, iskrene i edukativne.

Sastoji se od 20 priča

Svako poglavlje prati poruka ispisana preko fotografija iz privatne arhive autora, a u knjizi ćete pronaći i stranice predviđene za ispisivanje vlastitih bilježaka, misli i osjećaja koje ova knjiga p(r)obudi u vama.

"Knjiga koju držite u rukama plod je dvanaestomjesečnog rada koji nam je donio nove borbe, padove, sučeljavanja s davno zaboravljenim emocijama, duboka promišljanja te strah od nepoznatog. No ispisivanje svega onoga što nam je život dao i suočavanje s vlastitim osjećajima donijeli su nam rast u dotad nepoznatim smjerovima.

Priručnik za preživljavanje sastoji se od 20 priča iz naših života kroz koje smo se u potpunosti ogoljeli i koje smo povezali s različitim društveno-političkim fenomenima o kojima se na našim prostorima i dalje premalo priča", ističu autori.

Teme koje su obrađene u knjizi ne razlikuju se previše od tematike koju autori obrađuju na svojoj Instagram platformi, koju prati više od 50.000 ljudi, no posebnost je što kroz ove tekstove prvi put otkrivaju i neke privatne detalje iz svog života. Tekstovi za neke mogu biti uznemirujući, ali oni su i poziv na buđenje, kako kaže hrvatska književnica Nastja Kulović, koja je prva recenzirala knjigu.

"Živimo u vremenu u kojem pričati o važnim temama nije dovoljno. Poruke moraju biti glasne i bez uvijanja skretati pažnju na ono bitno. Ovoj je knjizi to uspjelo. Podsjeća nas da u životu nije uvijek lako i da je nekima teže nego drugima, ali i pomaže da se ono teško lakše preživi. Neki će se u ovim pričama prepoznati i osjećati kao da su to priče o njihovu životu.

Njima će one doći kao prijateljski zagrljaj nakon kojeg će se osjećati smirenije, snažnije i manje usamljeno. Ostale će ova emotivna, edukativna, iskrena i iznad svega uznemirujuća knjiga p(r)otresti, ali i p(r)obuditi ideju da svatko od nas može biti i društveno i osobno odgovorniji", napominje Kulović.

Aktivizam

Ako se pitate koja je glavna poruka ove knjige, autori ističu da ona stane u samo jednu riječ.

"Aktivizam je najsitnija i najveća radnja koju je neka osoba emocionalno i fizički sposobna proizvesti u datom trenutku, kako bi pomoću nje mijenjala stvari do kojih joj je u društvu i politici stalo. Za nekoga će to biti organiziranje velikog prosvjeda, za nekoga edukativan razgovor za obiteljskim stolom, a za nekoga skupljanje papirića sa staze po kojoj hoda. Sve je to aktivizam. Skup sitnica koje nečujno guraju naprijed svijet u kojem živimo. Hvala vam što ga zajedno činimo boljim mjestom", navode u priopćenju.

Knjigu Priručnik za preživljavanje možete naručiti preko Grofova web shopa, cijena joj je 165 kuna (21.84 €).

Pročitajte više