Jeste li znali za ova pravila za uparivanje hrane i pića? Evo kako ih iskoristiti

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Lidl Hrvatska

NEOVISNO o tome pripremate li pravi novogodišnji tulum ili samo večeru za uži krug prijatelja, sigurni smo da biste željeli da vaše (malo) okupljanje svima prisutnima ostane u dobrom sjećanju. To možete postići na nekoliko načina; možete se, primjerice, na vrijeme pobrinuti za besprijekornu atmosferu te nabaviti prskalice i crveni blagdanski stolnjak ili uzvanike osvojiti svojim specijalitetima.

Ako se odlučite za potonju opciju, dobro je znati da postoji jedna metoda kojom svoju novogodišnju večeru možete podići na višu razinu, a odnosi se na dobro staro sparivanje hrane i pića; neki se okusi i teksture zaista sljubljuju na neočekivane načine.

I kao i u ljubavi, hrana i piće spajaju se na temelju dva osnovna gastronomska principa. Prvi je princip sličnosti koji slijedi ideju o tome kako pri sparivanju treba pozornost obratiti na sličnosti između hrane i pića koje poslužujemo. Primjerice, prema tom principu, rosé koji krase voćne i cvjetne arome poput jagode, savršeno pristaje upravo uz to voće.

Načelo nadopunjavanja ili komplementarnosti, s druge strane, bazira se na konceptu o suprotnostima koje se privlače, zbog čega masna hrana poput svinjetine obožava kisela vina i gazirana pića. No vrijedi naglasiti kako postoji i nekoliko iznimaka - vino uvijek mora biti kiselije od hrane, a gorke se namirnice nipošto ne bi trebale spajati s gorkim pićima.

Foto: Shutterstock

Ljubavna priča između sira i vina

Čak su i oni koji ništa ne znaju o gastronomiji sigurno čuli da se sir i vino vole već stoljećima. Povjesničari vjeruju da se prvo sparivanje tih dviju namirnica dogodilo upravo na području Francuske, kada je jedno od osnovnih načela sljubljivanja bilo servirati zajedno sir i vino iz iste regije; zbog čega su brie i beaujolais nešto poput kraljevske obitelji na tom području.

Nekoliko je razloga zbog kojih si sir i vino pristaju kao krpa zakrpi - sol u siru vino čini manje oporim te ga omekšava, dok masnoća uravnotežuje vinske kiseline i posljedično obogaćuje okus vina. Stoga, ako želite da se o siru s vašeg novogodišnjeg tuluma priča, ovisno o tome za koji se odlučite, trebali biste posegnuti za vinom koje će izvući najbolje iz njega, i obrnuto.

Tvrdi i polutvrdi sirevi sparuju se s bogatim suhim vinima poput chardonnaya, ali i s crnim vinima manjeg do srednjeg tijela (pinot noir, chianti). Za one goste koji više vole pivo dobro je znati da se neki polutvrdi sirevi poput nizozemskog maasdama sjajno slažu i s lagerom.

Lidl, Maasdamer polutvrdi sir u komadu, 8,99 eur / 67,74 kn
Lidl, Perlenbacher svijetlo pils pivo, XXL, 6,99 eur / 52,67 kn

Kremastost i zemljane okuse mekih sireva kao što su francuski brie i camembert kontrastirajte šampanjcem ili drugim pjenušavim vinima poput prosecca ili cave. Njihovi mjehurići i kiselost osvježit će vaše nepce između svakog zalogaja te istaknuti sočnost sira. Lidl ima bogatu novogodišnju ponudu raznovrsnih pjenušaca, od kojih izdvajamo klasični Prosecco Spumante te Prosecco Spumante Rosé, koje ovog tjedna u Lidl trgovinama možete ugrabiti i po znatno povoljnijim cijenama.

Iako ćete češće naići na savjet kako plave sireve poput gorgonzole i roqueforta valja sljubiti sa slatkim desertnim vinima, predlažemo vam da ove godine, umjesto za muškatom, posegnete za pivima poput stouta ili IPA-e jer je riječ o neočekivano dobroj kombinaciji. 

Lidl, Proseco Spumante Rosé, 4,09 eur/ 30,82 kn
Lidl, Proseco Spumante, 5,09 eur / 38,35 kn

Iločka graševina i slavonski čvarci 

U slučaju da ipak odlučite svojim gostima poslužiti nešto konkretnije, sigurni smo da ćete u skladu s tradicijom pripremiti neko od klasičnih blagdanskih jela. Priča o pašticadi s domaćim njokima i plavcu jedna je od onih koje završavaju riječima “i živjeli su sretno do kraja života”.

Naime, radi se o kombinaciji koja oslikava načelo sličnosti jer je plavac vino koje ima okus po suhim šljivama, džemu i slatkim začinima, što su sve arome koje se pronalaze i u klasičnoj pašticadi. 

Pri odabiru pića kojim ćete uspješno obgrliti punoću blagdanske trpeze važno je u obzir uzeti i način pripreme. Tako će se, primjerice, ovisno o tome iz kojeg dijela zemlje dolazite, metoda pripremanja janjetine razlikovati, a sukladno tome i vino koje se preporučuje poslužiti uz taj specijalitet.

Marinirana janjetina s krumpirom iz pećnice sjajno pristaje uz cabernet sauvignon jer janjetina spada u kategoriju tzv. crvenog mesa (uz junetinu, patku i divljač) koje ima intenzivniji okus te posljedično traži i nešto jača crna vina.

Lidl, Svježa janjetina bez glave, 10,69 eur / 80,54 kn
Lidl, Cabernet Sauvignon 2,79 eur / 21,02 kn

Masni odojak uravnotežit ćete kiselijim vinima koja će nagristi masnoću i dati mu prozračnost - naš su prijedlog bijela vina s izraženijim kiselinama kao što je iločka graševina koja će se, prema načelu geografske blizine, savršeno povezati sa slavonskim čvarcima, koje u Lidlu (250 g) možete kupiti za povoljnih 3.35 €/48.90 kn.

Graševina se odlično slaže i s puricom koja je nešto masnija od piletine, zbog čega i traži nešto kiselija vina.

Lidl, Iločka graševina, 6,49 eur / 48,90 kn

Crno vino i riba?

Iako ste sigurno nebrojeni broj puta u životu čuli da se uz riblja jela pije bijelo vino, gastronomski stručnjaci i entuzijasti reći će vam kako je riječ o zastarjelom pravilu (poput onog da smeđa i crna boja ne idu zajedno). Zbog toga na pitanje: “Može li se uz ribu i morske plodove poslužiti crno vino?” odgovaramo potvrdno. Sve ovisi o tome koju vrstu ribe pripremate i na koji način.

Lagana i srednje teška crna vina poput pinot noira i merlota savršeno pristaju uz masnu ribu poput lososa te morske plodove pripremljene na crveno, no neočekivano je i sparivanje suhog roséa s tuna steakom te juhama od morskih plodova, poput slavnih škampa na buzaru.

U svim Lidl trgovinama u sklopu novogodišnje ponude, od 27. do 30. prosinca, svježu ribu i morske plodove, uključujući i svježe škampe (400 g za 6.99 €/52.67 kn) te filet lososa (cca 200-400 g za 15.89 €/119.72 kn), možete nabaviti po povoljnijim, blagdanskim cijenama.

Lidl, Zinfandel Rosé, 2,69 eur / 20,27 kn
Lidl, Sushi Party Pack, 11,99 eur / 90,34 kn

Pjenušava vina poput prosecca i cave te svijetlo pivo poslužite uz prženu riblju hranu kao što je pohani oslić jer će mjehurići rasteretiti zalogaje te pročistiti nepce. U slučaju da odlučite napraviti odmak od tradicije i svojim gostima servirati sushi, zapamtite kako je ključno pozornost obratiti na vrstu sushija koji poslužujete.

Crni pinot odličan je izbor za sushi s tunom jer je riječ o mesu bogatijem od bijele ribe i rakova, a vrijedi zapamtiti i da se super slaže s umakom od soje.

Brancin je po masnoći negdje između bakalara i lososa, a najbolje se kombinira s limunom, peršinom, lovorovim listom i paprom, zbog čega ga je najbolje poslužiti s vinima koja imaju visoku razinu kiselosti poput pinot grisa, sauvignon blanca ili graševine.

Lidl, Svježe očišćeni jadranski brancin, 6,99 eur / 52,67 kn

Spicy hrana, kao što su riblji tapasi sa slatko/ljutim umakom (2.79 €/21.02 kn) koje možete pronaći u Lidlovoj blagdanskoj ponudi, voli slatko bijelo vino poput rieslinga.

Sirevi, a ne čokolada

Ako odlučite vino poslužiti uz tortu ili kolače, pripazite na to da odaberete desertno vino slađe od vašeg deserta. Naime, mnogi sommelieri tvrde da bi se uz desertna vina trebali posluživati sirevi, a ne čokolada, zbog čega na ovogodišnjem dočeku uz ručno izrađene čupavce iz Lidla (5.19 €/239.10 kn) radije uzvanicima ponudite stout.

Suhe kolačiće sljubite s prošekom ili s klasičnim vrućim napitcima poput kave ili čaja koji će vam pomoći da na nogama izdržite do jutra.

Lidlova novogodišnja ponuda aktualna je od 27. do 30. prosinca, a sve snižene proizvode možete pronaći u online katalogu.

Lidl, Petit Fours kolači, 4,39 eur / 33,08 kn

Sponzorirani sadržaj donose Index i Lidl Hrvatska u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više