Kako generacija Z mijenja način na koji kupujemo i prodajemo proizvode?

Ako ste mislili da ste shvatili potrošačke navike milenijalaca, pripremite se za novo iznenađenje - dolazi generacija Z! Ova generacija, rođena između sredine 1990-ih i 2010-ih, brzinski mijenja način na koji gledamo na kupnju i prodaju proizvoda, dovodeći do potrebe za prilagodbom svih koji se bave trgovinom.

Digitalni domoroci na djelu

Generacija Z, često nazivana i "digitalni domoroci", odrasla je s internetom, pametnim telefonima i društvenim mrežama. Nisu samo prisutni online - oni žive online. Za razliku od starijih generacija koje su postupno usvajale nove tehnologije, Z-ovci su odrasli u svijetu gdje je online shopping norma, a ne iznimka.

Rezultat? Očekuju trenutno zadovoljenje svojih potreba, personalizirane ponude i transparentnost brendova s kojima se angažiraju. Virtualne trgovine i aplikacije poput Instagrama postale su glavna sredstva za otkrivanje novih proizvoda.

Održivost na prvom mjestu

Jedna od ključnih karakteristika generacije Z je njihova posvećenost održivosti i ekološkoj svijesti. Ne samo da preferiraju brendove koji su ekološki odgovorni, već su spremni platiti više za proizvode koji su održivi. Brendovi koji ne prate ovaj trend mogli bi biti na gubitku.

Interaktivnost i iskustvo

Za generaciju Z, kupnja nije samo transakcija, već iskustvo. Žele biti uključeni, žele interakciju. AR (proširena stvarnost) i VR (virtualna stvarnost) tehnologije postaju sve važnije u prodajnom iskustvu, omogućavajući kupcima da "probaju" proizvode prije nego što ih kupe, čak i kada su online.

Utjecaj "influencera"

Društvene mreže i influenceri igraju ključnu ulogu u odlukama o kupnji generacije Z. Usmjereni marketing putem influencera često je efikasniji od tradicionalnih reklamnih kampanja, s obzirom na autentičnu povezanost koju ovi influenceri stvaraju sa svojim pratiteljima.

Brendovi i trgovci moraju biti spremni prilagoditi se novoj stvarnosti koju donosi generacija Z. Oni koji to ne učine riskiraju da budu ostavljeni iza, dok će oni koji prihvate nove trendove i razumiju ovu dinamičnu generaciju biti na čelu tržišne utrke.

 

Pročitajte više