Kupci hvale ove organizatore za hladnjak: "Voće ostaje svježe puno duže"

Screenshot/Foto: TikTok/amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U DANAŠNJE vrijeme, kada su cijene voća i povrća sve više, težimo iskoristiti svaki cent uložen u prehranu. Jedan od najvećih izazova s kojima se suočavaju kućanstva diljem svijeta jest brzo propadanje svježeg voća i povrća. Iako je prvi korak, ujedno i najvažniji - kupovina sezonskih namirnica koje nisu samo nutritivno bogatije već su i trajnije - valja pripaziti i na njihovo skladištenje.

@mydoseofhome These pretty produce containers have made me a fruit prepping girlie 🍓🧚‍♀️✨#fridge #fridgeorganization #fridgerestock #fridgerestockasmr #fridgetok #fruitprep #luxear #freshcontainer #fruitstorage #container #mealprep #kitchenorganization #asmr #asmrsounds #kitchengadgets ♬ Kawaii Aesthetic - LoES

Svježe namirnice trebaju pravilnu brigu i uvjete skladištenja da bi zadržale svoju svježinu. Različite vrste voća i povrća zahtijevaju različite uvjete skladištenja. Većinu voća i povrća treba čuvati u hladnjaku, osim ako nije zrelo. Banane, rajčice i avokado mogu ostati na sobnoj temperaturi dok ne sazru.

@mindset_mama 2 things I’ll never get tired of…produce prepping, and new storage containers😍🙌 #amazonmusthaves #fruitprep #strawberries #blueberries #grapes #luxear #momsoftiktok #andGO #asmr #satisfying #amazonfinds #OverwatchMe ♬ original sound - Hannah Franklin

Visoka vlaga je potrebna za većinu lisnatog povrća, dok voće obično preferira suhe uvjete. Pojedino voće, poput jabuka, krušaka i banana, proizvodi etilen, plin koji može ubrzati sazrijevanje (i propadanje) obližnjeg povrća. Držite ga odvojeno.

Kutije za skladištenje

Danas se mogu pronaći razna inovativna rješenja koja mogu pomoći u produženju vijeka trajanja voća i povrća. Jedan takav primjer su posebno dizajnirane posude za skladištenje koje reguliraju protok zraka i vlagu, poput Luxear posuda za čuvanje svježine koje su prilično popularne na TikToku, ali i kupci ih hvale. 

Set od tri posude za pohranu voća i povrća Luxear, Amazon, 32.99 eura

Te posude s podesivim zračnim otvorima i odjeljcima za različite namirnice, ne samo da održavaju optimalne uvjete za svaku vrstu voća ili povrća već i smanjuju nered u hladnjaku. 

"Moje povrće definitivno ostaje svježe duže uz ove posude nego kada je samo na klasičan način pohranjeno u hladnjaku", piše jedan kupac u svojoj recenziji na njemačkom Amazonu.

"Odlične su za organizaciju voća i povrća u hladnjaku. Također, dolaze s cjedilom pa se sve može lijepo ocijediti i osušiti nakon pranja", dodaje drugi.

"Kupili smo ove posude prvenstveno zato što je naše svježe povrće u hladnjaku postajalo vlažno i brzo bi se pokvarilo. Otkako smo počeli koristiti ove kutije, primijetili smo da voće ostaje svježe puno duže i ne kvari se lako. Stoga, apsolutno ih mogu preporučiti", piše treći.

"Povrće i voće ostaju svježi nevjerojatno dugo, što zaista nisam očekivao. Grožđe, na primjer, ponekad čuvamo 2-3 tjedna i tada je još uvijek jestivo. Kupio sam još jedan set", zaključio je četvrti kupac.

Set od pet posuda za pohranu voća i povrća Luxear, Amazon, 33.99 eura

Dodatni savjeti

Osim nabave ovih ili sličnih kutija za skladištenje, da bi vam voće i povrće što dulje trajalo, redovito provjeravajte što imate u hladnjaku kako biste sveli na minimum propadanje namirnica, perite voće i povrće tek neposredno prije upotrebe jer vlaga može potaknuti rast bakterija i plijesni ,i naposljetku, iskoristite zamrzivač.

Mnoge vrste voća i povrća mogu se zamrznuti i koristiti mjesecima nakon kupovine, posebice ako ih planirate koristiti u kuhanju ili kao dodatak smoothiejima. Pametnom kupovinom i metodama skladištenja moguće je znatno produžiti vijek trajanja voća i povrća, smanjiti otpad i uštedjeti novac.

Pročitajte više