U kojoj zemlji Europe ljudi najviše odjeću kupuju online? Evo kako stoji Hrvatska

Foto: Marko Picek/PIXSELL

Volite li više kupovati odjeću u trgovini ili online? 

Pixsell je objavio grafički prikaz statistike o navikama online kupnje u zemljama Europe. Pokazalo se da je u periodu prikupljanja podataka čak 80% Rumunja kupilo odjeću preko interneta, slijedi Bugarska sa 78%, dok 72% stanovnika Hrvatske nabavlja odjeću preko interneta, što je pri vrhu europske liste. Najmanji postotak populacije koja kupuje odjeću preko interneta je u Estoniji i Latviji.

Izvor je EuroStat.

Roba kupljena u fizičkim trgovinama rjeđe se vraća od one kupljene online

Politike povrata trgovaca utječu na odluke o kupnji 82% potrošača koji su odgovorili na nedavno istraživanje koje je proveo ICSC, a koje se odnosi na trgovačke centre. U svim kategorijama maloprodaje, 6.2% kupaca u trgovini vratilo je kupljene predmete, dok je otprilike trećina online kupaca to učinila.

Kad je u pitanju kupnja odjeće, 6.2% kupaca koji su je kupili u trgovini je vratilo kupljenu odjeću, kao i 22% kupaca koji su svoju odjeću kupili internetskim putem. Kad bi postojali troškovi povrata robe kupljene online, gotovo 80% kupaca reklo je da bi bilo sklonije vratiti predmete u trgovine, a 77% ih je reklo da bi ih onda radije kupili u fizičkoj trgovini.

Prema ICSC-evom istraživanju, kupovanje internetskim putem doista rezultira većim razinama povrata robe, a posebno se to odnosi na potrošače koji ciljano naručuju artikle koji im nisu potrebni. Naime, 87% ispitanika je reklo da naručuju dodatne predmete koje žele isprobati računajući na to da će ih vratiti ako im se ne sviđaju, prenosi Retail Dive.

Šest od deset ispitanika je izjavilo da su im trgovci dali puni povrat robe i rekli da zadrže predmete koje su isprobali.

Pročitajte više