Naći majstore u Hrvatskoj postao je horor. Skupi su, loši i varaju

Foto: Index

Imate li vlastiti pozitivan ili negativan primjer pronalaska majstora, pošaljite nam priču i slike na mail vaseprice@index.hr.

PRI izgradnji ili adaptaciji stanova i kuća brojni građani za razne poslove u pomoć zovu majstore. No zbog sve veće potražnje, a nedostatka radne snage, sve je teže doći do kvalitetnih majstora. Vlasnici nekretnina kažu nam kako su, uz nedostatak radnika, problem i visoke cijene, dugi radovi i neadekvatno obavljen posao. Vlastita iskustva odlučili su podijeliti anonimno kako si ne bi dodatno otežali pronalazak majstora u budućnosti, no svi njihovi podaci poznati su redakciji Indexa.

Građani kažu kako se danas vrlo teško odlučuju za renovaciju jer su ih u prošlosti majstori prevarili i nakon uplate predujma nisu završili posao. Često bi im, pričaju, toliko loše odradili posao da su morali u potragu za novim majstorom. Građani kažu kako se pri potrazi za radnicima vode različitim kanalima.

"Poznavali smo se, imao sam povjerenja u njega"

Splićanin nam je ispričao kako je izgubio i novac i povjerenje u majstora koji mu je bio dugogodišnji poznanik.

"U obiteljskom stanu u Splitu radili smo veliku balkonsku stijenku s roletnama koja je bez dodatnih troškova bila poprilično skupa. Za takav posao imao sam povjerenja u majstora jer smo poznanici iz srednje škole. Na kraju me to poznanstvo koštalo duplo skuplje, oko 2500 eura. Toliko je loše napravljena da je stijenka pukla kada je prvi put zapuhala bura. Uredno je sve naplaćeno, a on mi se više nikada nije javio", ispričao nam je Splićanin te zaključio kako očito ni poznanstva ne garantiraju dobar rad.

"Morali smo ponovno postavljati pločice"

Problem s ugradnjom balkonske stijenke imala je i vlasnica nekretnine u Sinju koja nam priča kako je uspjela zaustaviti štetu, ali je prije toga vodila, kako kaže, pomalo bizaran razgovor s majstorima.

"Radili smo kuću i, kada sam jedan dan došla da vidim kako napreduje, vidjela sam kako su na mjestu stijenke oni krenuli raditi vrata. Očito nisu pratili nacrt. Kad sam ih pitala zašto su tu vrata umjesto velike stijenke od 3 metra, oni su rekli da sam ja sve krivo shvatila jer oni prvo sve zidaju i onda lagano rade otvor. To je bilo njihovo objašnjenje", sa smijehom nam priča vlasnica kuće koja kaže kako su nakon njenog pitanja na kraju ipak napravili stijenku kakvu želi.

Štetu koju joj je prouzročio keramičar ipak nije uspjela zaustaviti. Ostavila im je, kaže, točno nacrtanu shemu i dizajn s malim bijelim pločicama u kuhinji, gdje je tražila i bijele fuge. Navečer, po povratku kući, kaže, imala je što vidjeti. Dočekala ju je potpuno druga shema s tamnosivim fugama te su morali sve dizati i ponovno postavljati.

"Više od godinu dana čekam stolare"

Splićanka koja je trenutno u procesu kompletne renovacije stana kaže nam kako su do sada imali dobrih i loših iskustava s radnicima. Loše iskustvo s keramičarom i stolarom podijelila je anonimno jer ju je strah da se ne zamjeri radnicima koji joj još uvijek nisu završili radove.

"U stanu smo imali vodoinstalaterske radove, postavljali smo keramiku, parket, sanitariju, klimatizaciju te kompletan namještaj. Nažalost, nisu nam sva iskustva pozitivna. Iako smo sve majstore zakazali prema preporuci, keramičara smo čekali godinu dana da nam dođe postaviti pločice, a sa stolarom je ispalo još tragičnije jer nam ni nakon godinu dana od prvog dogovora nisu završili posao", objašnjava Splićanka koja kaže kako je u međuvremenu za izradu kuhinje i ostalog namještaja stolar povisio cijenu za nekoliko stotina eura.

Najčešće su joj se opravdavali u posljednji tren kako imaju novonastalu neodgodivu situaciju te da ne mogu doći na zakazani termin.

"Uvijek tražim radnike koji ne traže plaćanje unaprijed jer takvi su mi obično odugovlačili sa završetkom radova i ne bi poštivali dogovor. Moram priznati kako sam najpozitivnije iskustvo imala s parketarom i vodoinstalaterom koji su dogovoren posao napravili u kratkom roku te nisu tražili plaćanje unaprijed", dodala je.

Kvalitetni radnici često imaju liste čekanja

Pronalazak radnika danas je postao prava lutrija, priča nam naša sugovornica čiji su podaci poznati redakciji.

"Danas je teško pronaći bilo kakvog majstora, neki imaju i liste čekanja. Kada napokon dođeš na red za njihove usluge, onda vam se ne pojave, nego odgađaju termin pravdajući se svakakvim maštovitim izgovorima. Kada su napokon došli, na jednom mjestu u kuhinji su mi u potpuno drugoj boji stavili okvir. Umjesto smeđeg, na rubu je stajao bijeli okvir", priča nam gospođa koja je shvatila kako ih mora nadgledati, inače će sve napraviti kako je njima lakše.

Splićanka koja se bavi turizmom čekala je keramičare više od godinu dana nadajući se kvalitetno obavljenom poslu, no dugo čekanje u njenom slučaju nije garantiralo kvalitetu.

"Mi smo unaprijed tijekom korone krenuli u obnovu apartmana i računali smo na duže čekanje. No nismo računali na to da će nam loše odraditi posao jer je majstor bio na dobrom glasu. Nakon što je postavio pločice u kupaonici rekao je da se fuge trebaju osušiti i da ja to sutra samo obrišem i da će se sve lagano skinuti. Bila sam jako naivna, povjerovala i platila. Nakon toga sam tjednima sjedila ispred pločica i strugala fuge nožićem i špatulom, a fuge, naravno, na kraju nisu bile ravne, već nazubljene", priča nam gospođa koja kaže kako joj se majstor više nikada nije javio na telefon.

"Razbijali smo cijeli zid pločica i ponovno postavljali"

Pozitivna i negativna iskustva tijekom adaptacije nekoliko stanova stekao je Splićanin koji je želio ostati anoniman zbog privatnih razloga. Zbog čestih radova stekao je povjerenje u određene majstore i danas nema većih problema.

"Kod uređenja kuće ili stana oduvijek je teško doći do majstora jer malo tko radi sve i onda uzimaju podizvođače i to ne budu nužno profesionalci. Ispostavi se da je nekad bolje uzeti nekog u fušu i stajati mu nad glavom. Uključivanje tvrtke više ne garantira da ćeš dobiti kvalitetu, bar je tako bilo u mom slučaju", priča nam Splićanin koji kaže kako je vlasnicima tvrtki uvijek netko drugi kriv za njihov rad.

No priča nam kako je tijekom nekoliko godina imao svakakvih iskustava.

"Kad sam jedan dan došao i vidio kako su postavili pločice na jedan cijeli zid, sve su morali razbijati i ponovno stavljati. To je dosta fizički zahtjevan posao i, umjesto da ga naprave prema mojim zahtjevima, oni su sebi pokušali olakšati. Međutim, nisam odustao od zahtjeva i radili su sve ponovno na vlastiti trošak."

Zagrepčani: Dobiti dobrog majstora jednako je dobitku na lotu

Razne probleme s majstorima imali su građani koji su bar jedanput koristili njihove usluge. Koliko je teško pronaći kvalitetnog majstora, provjerili smo i sa Zagrepčanima.

"Mislim da je jako teško naći kvalitetnog majstora jer su svi dobri bukirani unaprijed, imaju dosta visoke cijene i dosta je teško doći do njih. Oni će uzeti poslove u kojima ima više profita za njih, a za male neke popravke ne dođeš na red nikako", kazala je Zagrepčanka. Njezin sugrađanin smatra kako je dobiti dobrog majstora jednako dobitku na lotu.

Dio građana složio se kako je teško doći do dobrog majstora jer su svi otišli u inozemstvo. "Ja tražim, ali ne mogu naći. Uvijek neke veze, nešto tražiš i tako, ali nikad kvalitetno", smatra Zagrepčanka, dok njezin sugrađanin ima pozitivna iskustva. "S majstorima dosad još dobra iskustva imam, ali vidim da je neke struke gotovo nemoguće dobiti. Pa, recimo, znate što, skoro bih prije rekao da ti naleti prvi dosta brzo, ali ne zna raditi. Pa dođe drugi, pa ne zna. Pa treći traži neku cijenu unedogled."

Zagrepčani kažu kako su najviše čekali zidare. "Evo, sad malera čekam već ne znam otkad. Stalno veli 'budem, budem', a naš prijatelj je. Tri mjeseca čekam da mi oboji kuću", priča nam Zagrepčanka.

"Pauze traju mjesecima

Jedna Zagrepčanka podijelila je s nama priču o uređenju stana. Kaže kako je kroz stan prošlo niz radnika i niz firmi, a ne zna kad bi mogla useliti.

"Krenu dobro i zatim sve stane. Pauze traju mjesecima. Kad angažiramo novog izvođača, taj se žali na izvedeno od prošlog izvođača i želi popravljati za prvim te zatim nastaviti i taj prethodni je zapravo razlog za njegovo kašnjenje. Ako nije prethodni izvođač, onda je drugi izvođač ili kooperant. Izvođač nama radi uslugu zapravo jer uopće želi raditi poslove za koje je plaćen", prepričava.

"Osam mjeseci čekali smo materijal"

Jedan od prvih izvođača kojega su angažirali bio je zadužen za stolariju, parket i keramičke pločice. "Sve smo platili, izvođač je mjesecima tvrdio da je sve naručeno i dostavljeno i čeka u skladištu.

Nakon osam mjeseci čekanja materijala koji je kasnio iz svih mogućih i nemogućih razloga, otkazali smo suradnju i zatražili dostavu pločica i parketa koji su nabavljeni mjesecima prije. No, ispalo je da materijala nema, nikakvog. Povrat novca smo dobili u ratama i mjesecima kasnije", dodaje.

Problemi i s drugim izvođačem

Priča dalje kako su našli novog izvođača koji je prvo jako kritizirao prethodnog izvođača.

"Osigurava nam ponudu stolara za kojeg on osobno garantira da će sve izvesti kvalitetno i u najbržem mogućem roku. Drugi rok je dva mjeseca od plaćanja jer je bilo vrijeme praznika, to je kraj veljače. Sredinom ožujka stakla su konačno došla iz tvornice koja je kriva za kašnjenje, a morala je biti ta tvornica jer je to osiguralo najbolju kvalitetu i godine garancije.

Negdje u travnju (sad je već prošla godina dana od kada je prvi angažirani stolar trebao dostaviti stolariju) stolar navodno dolazi u stan montirati stolariju, ali je jako ljut jer mu smetaju kutije namještaja koji je u međuvremenu dostavljen jer je po planu bilo vrijeme za useljenje.

Početkom svibnja dolaze novi radnici i, tvrdi izvođač, posvećuju se isključivo nama: 'Sve će biti gotovo za maksimalno deset dana.'

Stolarija se prvo priprema u radioni. Krajem lipnja čekamo još dva dana da, kad već dolazi, dostavi sve u kompletu. Kraj je lipnja, stolariju još nismo vidjeli. Ni početkom srpnja je još nema.

Većina radova stoji jer i dalje čekamo stolariju. Dio pločica s lagera koje smo hitno nabavljali prije sedam mjeseci je postavljen, no možda će biti oštećen kad se bude postavljala stolarija. Ostatak stoji spakiran u kutijama. Parket također čeka u paketima", ispričala nam je Zagrepčanka koja je opet avansno uplatila 80 posto za materijal, ali i dalje čeka uređenje stana.

Sudski vještak: Ugovorom precizirajte rok i cijenu radova 

Sudski vještak Žarko Željko kaže da je najveća i najučestalija greška kod manjih adaptacija tradicionalno dogovaranje na riječ, dok je kod većih adaptacija ili izgradnje problem što vlasnici nekretnine po preporuci izvođača angažiraju nadzornog inženjera koji najčešće štiti izvođače, a ne investitore.

"Dogovaranje bez ugovora loše je za vlasnika nekretnine jer se najčešće krivo razumiju ili zaborave na detalje dogovora, iz čega nerijetko nastane veliki spor. Poneki završe u dugotrajnim parnicama jer se ne može dokazati tko je upravu. Savjetujem da uvijek prije adaptacije naprave projektni plan i troškovnik jer bi tada, na osnovu toga, izvođač trebao dati cijenu i potom sastaviti ugovor s definitivnim rokovima i cijenom."

Među razlozima čestih grešaka kod obnova sudski vještak navodi lošu kvalitetu radnika kojima izvođači raspolažu jer im nisu spremni puno platiti, ali i to što su mnogi majstori otišli u inozemstvo.

"Radna snaga se pokušava nadomjestiti radnicima iz Nepala, Filipina i s Kosova. Često su neadekvatna zamjena jer nisu stručni ili nemaju standard kakav imaju europski radnici. Njima su neke stvari dobre i nije im čak ni jasno što se očekuje od njih jer nisu navikli da se traži da bude sve uredno, ravno i čisto. Ne rade to iz zlobe, već iz neznanja", rekao je vještak Željko.

"Ukrajinski radnici bili su se vrlo dobro uklopili u naš sustav rada. Međutim, mnogi obrtnici koji su imali Ukrajince su ostali bez njih jer su bili pozvani u rat. Obrtnici su ih zamjenjivali lošijom radnom snagom i onda se obično dešavalo da su kasnili i da je kvaliteta izvedbe bila lošija", rekao je Žarko te preporučio svima koji kreću u gradnju da uzmu projektanta koji će napraviti plan i troškovnik te da s tim troškovnikom sastave ugovor u kojem će biti precizirani rok i cijena.

Splićanka Ivana: Majstore tražim na sigurnim internetskim platformama 

Kod pronalaska kvalitetnog majstora, vlasnici nekretnina vode se raznim tehnikama: od preporuka, recenzija, društvenih mreža do internetskih platformi koje ih spajaju s izvođačima radova. Na internetu se može pronaći nekoliko platformi koje klijente povezuju s različitim pružateljima usluga. Vlasnicima nekretnina potraga za kvalitetnim majstorima je besplatna na stranicama poput emajstor.hr, Meštar.hr, TražiMajstora.hr ili Trebam.hr.

Portal Trebam.hr je na hrvatsko tržište stigao prije osam godina i od tada su, kažu, povezali više od 400.000 kupaca s odgovarajućim izvođačima. Vlasnik portala Luka Klemenc rekao je kako im je bila želja stvoriti platformu koju će kontaktirati svi, bez straha, u potrazi za određenom uslugom.

"Radimo po principu da tražitelj usluge ispuni obrazac za uslugu koja mu je potrebna, na osnovu kojega ga mi povezujemo s odgovarajućim pružateljem usluga. U roku od nekoliko dana korisnici dobiju šest ponuda između kojih naposljetku odabiru izvođača koji im najviše odgovara", objašnjava vlasnik Luka Klemenc koji kaže kako detalje radova dogovaraju s izvođačima.

Kada su u pitanju izvođači radova, vlasnik tvrdi kako se prije suradnje vodi selekcijski odabir u kojem tvrtke ili obrti trebaju ispunjavati određene uvjete. Luka kaže kako nikada ne surađuju s izvođačima koji su imali blokirane račune. U pravilu su, objašnjava, imali najviše problema s takvim majstorima jer bi imali problem s nabavom robe i kašnjenjem isporuke. Nakon svih provjera vlasnik priča kako se i tada znaju desiti negativna iskustva.

"Srećom ih nemamo puno, ali zato trebamo puno vremena prije nego što primimo nove izvođače. Kada dođe do problema, pokušamo ga ispraviti i u dogovoru s klijentom kontaktiramo izvođača i tražimo ispravak. Ako izvođač ne prihvati, objasnimo mu kako ne surađujemo s osobama koje nisu profesionalne i krajnja stvar je otkaz suradnje, što se ponekad i dogodi izbacivanjem iz baze. Kad nas nakon toga pitaju za tog izvođača, kažemo im za negativna iskustva", tvrdi Luka koji dodaje kako su imali i velikih problema nakon kojih su morali dizati prijavu inspekciji.

Broj obrtnika veći za 4%, radnika i dalje nedostaje 

Do problema s potragom za kvalitetnim majstorima dolazi i zbog nedostatka broja zaposlenih u obrtima, kao i slabijeg zanimanja učenika za strukovna obrazovanja tijekom prošlih godina. Ipak, iz Hrvatske obrtničke komore ističu kako je ove godine stanje na tržištu rada krenulo na bolje.

"Broj zaposlenih u obrtima, uključujući i obrtnika i radnike, u posljednjih godinu dana narastao je za 4.3% ili za 8103 zaposlena u obrtima, a ukupna brojka premašuje 215 tisuća. Ipak, nedostaje radne snage u gotovo svim zanimanjima, osobito one kvalificirane i osposobljene za pojedine djelatnosti. Nedostatak radnika je strukturni problem na koji HOK već godinama upozorava, a najvećim dijelom je rezultat nedovoljnog interesa za programe obrtničkih zanimanja, ali i gospodarskog okruženja koje nije u mogućnosti zadržati obrazovanu i kvalificiranu radnu snagu", poručili su iz HOK-a.

Kada su u pitanju upisi u strukovne škole, iz HOK-a kažu kako kontinuirano rade na promociji takvog obrazovanja te da su podaci za prošlu školsku godinu pozitivniji u odnosu na godine prije.

"Možemo reći da je na razini RH nešto više od 88% upisnih mjesta u obrtničkim zanimanjima bilo popunjeno već na prvom (ljetnom) upisnom roku. Za usporedbu, pretprošle godine nismo imali takvu razinu upisa ni nakon jesenskog roka. Neki od najtraženijih smjerova su bili instalater grijanja i klimatizacije te automehatroničar, u kojima je popunjenost planiranih upisnih mjesta bila blizu 100%. Navedeni postotci pokazuju da se trend interesa za obrtnička zanimanja ipak mijenja", kažu te dodaju kako je porastao interes za zanimanja u području građevine koja su godinama na popisu deficitarnih.

 

> Imate li vlastiti pozitivan ili negativan primjer pronalaska majstora, pošaljite nam na mail vaseprice@index.hr

Pročitajte više