Ako ne čistite ovaj dio kupaonice, ugrožavate si zdravlje

Foto: Shutterstock/konzum.hr/dm.hr/amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KUPAONICA je jedna od najviše korištenih prostorija u kući zbog čega je važno održavati je čistom i redovito je dezinficirati. Većina ljudi ima svoju rutinu čišćenja kupaonice, ali neki zaboravljaju na jednu veoma važnu stvar, a to je čišćenje glave tuša. Zanemarivanje čišćenja glave tuša može biti loše po vaše zdravlje jer može postati dobar teren za razvoj štetnih bakterija poput Mycobacterium avium koju se povezuje s plućnim infekcijama.

Neodržavanje glave tuša može biti vrlo opasno

"Glave tuša pružaju vlažno i toplo okruženje pogodno za rast mikroorganizama, uključujući bakterije i gljivice", rekao je Daniel Weston, glasnogovornik tvrtke Plumbworld, za Tom's Guide. "S vremenom se može razviti biofilm, složena struktura mikroorganizama, koji djeluje kao zaštitni sloj koji omogućava bakterijama da napreduju."

Ovaj sluzavi biofilm može se osloboditi u zrak te ga možete udahnuti kroz paru tijekom tuširanja. Redovita izloženost ovim patogenima može uzrokovati razne respiratorne infekcije, naročito kod osoba koje već imaju plućne probleme ili oslabljeni imunološki sustav.

Osim toga, ako ne čistite glavu tuša, može doći do nakupljanja kamenca i ostatka sapuna, posebno ako imate tvrdu vodu. Zbog svega toga je važno znati pravilno očistiti glavu tuša. 

"Iako je lako zanemariti čišćenje glave tuša tijekom rutinskog čišćenja kupaonice, njezino je održavanje ključno za zdravlje", rekao je Wilson. "Uvedite naviku puštanja vruće vode kroz tuš nekoliko minuta prije korištenja. To može pomoći ispiranju zaostale vode koja možda krije bakterije. Također, poboljšanje ventilacije u kupaonici može značajno smanjiti razinu vlage."

Kako pravilno očistiti glavu tuša?

Najjednostavniji način za čišćenje tuša je da pripremite otopinu od alkoholnog octa i vode u umivaoniku ili u maloj kanti. Omjer neka bude 50:50. U tu otopinu potopite glavu tuša i ostavite tako otprilike pola sata. Bijeli ocat je odlično prirodno sredstvo za čišćenje, uklanjanje mrlja i kamenca, a njegova kiselost pomaže ukloniti biofilm.

Nakon toga, upotrijebite malu četkicu ili staru četkicu za zube kako biste očetkali mlaznice i uklonili preostali biofilm i naslage. Zatim temeljito isperite glavu tuša u vrućoj vodi, obrišite i pustite da se u potpunosti osuši na zraku prije korištenja.

K Plus alkoholni ocat, 1l, Konzum, 0.69 eura

Druga mogućnost je da investirate u antimikrobnu glavu tuša. One su dizajnirane tako da se mlaznice tuša očuvaju od bakterija, patogena, pa i plijesni. Točnije, one su tretirane tvarima koje inhibiraju rast bakterija i plijesni.

Antimikrobna glava za tuš, Amazon, 42.69 eura

Konačno, što kraće koristite tuš i što ga manje uranjate u vodu, to su manje šanse za razvoj bakterija. Tuširanje ne samo da troši manje vode već glava tuša ne stoji uronjena u kadu. Osigurajte i dobru ventilaciju u kupaonici kako biste smanjili razinu vlage i dodatno odbili razvoj biofilma.

Redovito čistite i dezinficirajte glavu tuša barem jednom mjesečno kako biste spriječili nakupljanje biofilma. To će također spriječiti rizik od budućih bolesti ili vjerojatnost pogoršanja postojećih stanja.

Frosch sredstvo za čišćenje s octom, dm, 2.95 eura

Pročitajte više