Nemojte ih čitati prije spavanja: Ovo su najbolje horor knjige prema Reader's Digestu

Foto: Promo/amazon.de/amazon.com/amazon.co.uk/znanje.hr/knjizara-dominovic.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

READER'S DIGEST objavio je svoj popis najboljih horor knjiga svih vremena. Na popisu se našlo 56 naslova, a mi smo izdvojili top 10.

"Od bestselera fikcije, misterija, fantastike, klasike, knjiga o vampirima i true crime knjiga, postoji zaista mnoštvo fantastičnog štiva koja će vas držati na rubu sjedala. No postoji li išta napetije od romana iz najgore noćne more nakon kojeg se u vas uvukao toliki strah da se bojite ugasiti svjetlo?" napisali su autori Reader's Digesta. 

Navode da neki ljudi vole čitati horor knjige zbog navale adrenalina, dok drugi pak uživaju u mentalnom oslobađanju svih osjećaja poput užasa, gađenja i bijesa. Najbolje horor priče vas vode kroz tu zastrašujuću vožnju koja bi se mogla usporediti s onom na vlaku smrti.

"Učinite sebi uslugu: ne čitajte ove horor knjige neposredno prije spavanja!" upozoravaju.

1. Salem’s Lot, Stephen King (1975.)

Cijena i gdje je možete kupiti: 109 kn (14.47 €), Znanje

O čemu se u knjizi radi: jeziva priča o malom gradu koji su preplavili vampiri. Dok stanovnici doživljavaju sve više neobičnih susreta i počinju shvaćati što se događa, osjetit ćete napetost u iščekivanju konačnog otkrića i sukoba. 

Priča prati pisca Bena Mearsa, koji se vratio u Lot da bi napisao roman temeljen na svojim ranim godinama i istjerao užase koji su ga proganjali od djetinjstva. Točnije, o događaju kojem je svjedočio u kući koju sada unajmljuje novi stanar. Taj čovjek kod Bena izaziva nelagodu kada se počnu događati čudne stvari: nestanak djeteta, kao i brutalno ubojstvo psa.

Ako tražite knjigu koju nećete moći ostaviti dok je ne pročitate u jednom dahu, posegnite za Salem's Lot, jednom od najranijih knjiga poznatog Stephena Kinga.

*Ova knjiga je na engleskom jeziku 


2. Those Across the River, Christopher Buehlman (2011.)

Cijena i gdje je možete kupiti: 75.34 kn (10 €, meki uvez), amazon.de

O čemu se u knjizi radi: godina je 1935. i jedan profesor, bježeći od skandala, seli sa suprugom u obiteljsku kuću u Georgiji, smještenu u blizini ruševina plantaže koju su posjedovali njegovi preci. Svakog mjeseca u neobičnom žrtvenom ritualu građani kite dvije svinje cvjetnim vijencima i šalju ih preko rijeke. Životinje se nikada ne vrate. Postavlja se pitanje što ih konzumira i što će se dogoditi kada stanovnici prestanu slati svinje. 

Ova južnjačka gotika s nadnaravnim prikazom ilustrira cijenu koju plaćamo za grijehe iz prošlosti i jedna je od najboljih knjiga za čitanje na Noć vještica, ali i kasnije.

*Ova je knjiga na engleskom jeziku 


3. The Exorcist, William Peter Blatty (1971.)

Cijena i gdje je možete kupiti: 71.20 kn (9.45 €, meki uvez), amazon.de

O čemu se u knjizi radi: radnja se odvija u Georgetownu, u Washington D.C.-ju, a prati glumicu i razvedenu majku Chris MacNeil, koja počinje doživljavati poteškoće sa svojom jedanaestogodišnjom kćeri Regan. Dijete počinje doživljavati grčeve, konvulzije i uznemirujuće epizode amnezije. Stanje joj se naglo pogorša te dolazi do nasilnih napadaja i užasnih psovki popraćenih fizičkom mutacijom. 

Medicinska znanost je zbunjena, a Reganina majka se obraća problematičnom svećeniku i psihijatru Damienu Karrasu, koji odmah prepoznaje nešto duboko zlonamjerno u djetetovom iskrivljenom izgledu i govoru. Na njegovu preporuku Crkva poziva oca Merrina, stručnjaka za istjerivanje demona.

Razlog zašto je Egzorcist jedan od najstrašnijih filmova svih vremena je to što je snimljen prema jednom od najstrašnijih romana svih vremena. Ako ste vidjeli klasičnu filmsku adaptaciju, imate predodžbu o tome koliko ova situacija postaje zastrašujuća, ali knjiga je nedvojbeno još strašnija.

*Ova je knjiga na engleskom jeziku


4. Ruševine, Scott Smith (2006.)

Cijena i gdje je možete kupiti: 40 kn (5.31 €), eknjizara.hr

O čemu se u knjizi radi: u ovom romanu skupina mladih, veselih putnika u meksičkoj džungli nailazi na mjesto drevnih ruševina, ali i drevnog zla. Kada jedan od prijatelja sam ode u džunglu i potom nestane, ostali kreću u potragu. 

No ovo nije obična džungla. Ako mislite da se botaničko kraljevstvo ne može pretvoriti u izvor straha, varate se.


5. White is for Witching, Helen Oyeyemi (2009.)

Cijena i gdje je možete kupiti: 72.55 kn (9.63 €, meki uvez), amazon.de

O čemu se u knjizi radi: u sablasnoj kući u blizini litica Dovera obitelj Silver tuguje. Matrijarh Lily je preminula, ostavljajući blizance Mirandu i Eliota da čuvaju obitelj i kuću od urušavanja. No Mirandu je obuzelo nešto čudno. Počinje patiti od nepoznatih bolesti te jesti kredu i povlačiti se dok njezina obitelj bespomoćno promatra. 

Priča isprepliće duhove, mračne obiteljske tajne i način na koji strah od autsajdera može zavladati u obitelji.

Ovo je jedna od knjiga koje ćete pamtiti dugo nakon što ih završite.

*Ova je knjiga na engleskom jeziku


6 .The Haunting of Hill House, Shirley Jackson (1959.)

Cijena i gdje je možete kupiti: 60.20 kn (7.99 €, meki uvez), amazon.de

O čemu se u knjizi radi: priča prati četvero tragatelja koji stižu do zloglasne uklete kuće Hill House. Isprva se njihov boravak čini samo kao sablasni susret s neobjašnjivim fenomenima, ali Hill House skuplja svoje moći i ubrzo će "preuzeti" jednog od njih. Hoće li se itko izvući živ?

Jedna od najstrašnijih horor knjiga pretvorena je u film i u uspješnu Netflixovu seriju. Ako ste ih gledali i svidjeli su vam se, bit će vam drago znati da je knjiga još bolja. No nije li uvijek?

*Ova je knjiga na engleskom jeziku


7. Ono, Stephen King (1986.)

Cijena i gdje je možete kupiti: 169 kn (22.43 €), Znanje

O čemu se u knjizi radi: ovaj roman dotiče se prilično raširene fobije: klaunova. Pennywise, klaun ubojica, obitava u kanalizaciji Derryja u Maineu i lovi mlade stanovnike grada mijenjajući svoj oblik u njihove najdublje strahove. Skupina djece (tzv. klub gubitnika) mora se udružiti kako bi ga porazila.

Ne bi trebalo čuditi što se Stephen King više puta pojavljuje na ovoj listi. Na kraju krajeva, on je vladajući kralj terora.

Sam King definirao je ovaj roman kao "zbroj svega što je naučio i stvorio u životu".


8. Something Wicked This Way Comes, Ray Bradbury (1962.)

Cijena i gdje je možete kupiti: 73 kn (9.69 €, meki uvez), amazon.de

O čemu se u knjizi radi: dva dječaka susreću zlonamjernog gospodina Darka koji ispunjava želje na karnevalu. Kroz burno, šareno okruženje putujućeg karnevala autor vas provlači kroz najveće strahove dječaka, ali i ostalih stanovnika. 

Ako vas hvata jeza od hodnika ispunjenih zrcalima, mračnih kutaka i zlokobnih maskiranih figura, ova će vas knjiga prestraviti. 

Ovo nije najpoznatija knjiga Raya Bradburyja, ali je najbolja horor knjiga koju je napisao.

*Ova je knjiga na engleskom jeziku.


9. The House Across the Lake, Riley Sager (2022.)

Cijena i gdje je možete kupiti: 75.26 kn (9.99 €, meki uvez), amazon.de

O čemu se u knjizi radi: izolirane kolibe ili kuće na jezeru savršeno su okruženje za horor romane, a kuća za odmor u Vermontu u ovom naslovu nije iznimka. Nakon što udovica Casey Fletcher pobjegne na selo da bi uživala u miru i tišini, razvije sklonost da uhodi svoje susjede dalekozorom. Točnije, glamurozni par koji živi u kući s druge strane jezera.

Što više vremena provodi gledajući ih, to joj postaje jasnije da njihov život nije tako savršen kao što se čini. Kada jedno od njih misteriozno nestane, Casey se nađe u priči kojoj ne pripada, u kojoj mračne i uvrnute tajne vrebaju ispod površine.

*Ova je knjiga na engleskom jeziku


10. Vruća zona, Richard Preston (1994.)

Cijena i gdje je možete kupiti: 130 kn (17.25 €), Knjižara Dominović

O čemu se u knjizi radi: zbog uništavanja tropske divljine među ljude je ušao ranije nepoznat virus koji je do tada bio pritajen u nepoznatom domaćinu. Ova knjiga pripovijeda o evoluciji virusa ebole, uključujući kako je počeo i kako se proširio te pritom razotkrio ranjivosti zdravstvene skrbi.

Iako bi ova priča bila zabavna i kao fikcija, još je strašnije znati da je virus stvaran. U doba pandemije covida-19 dokumentarna priča o virusu sigurno se svrstava u horore.

Kompletan popis svih 56 horor knjiga koje preporučuju autori Reader's Digesta možete vidjeti ovdje.

Pročitajte više