Nikeu ne ide dobro

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U SVIJETU vrhunskog sporta odabir sportske opreme i odjeće igrača često je više od puke praktičnosti - to je izjava o identitetu, stilu i, što je najvažnije, o lojalnosti brendu. Međutim, kad zvijezde napuste svoje dugogodišnje sponzore, posljedice mogu biti dalekosežne ne samo za imidž brenda već i za njegovu financijsku stabilnost.

U tom se kontekstu Nike, jedan od vodećih titana u industriji sportske odjeće, suočava s izazovom koji bi mogao preoblikovati njegovu budućnost. Prema nedavnom izvještaju Daily Maila, američki brend svjedoči egzodusu nekih od svojih najsjajnijih zvijezda, što ga stavlja u nezavidnu poziciju dok navigira kroz turbulentne financijske vode.

Casemiro se priklonio adidas Predatorsima nakon što je istim putem krenuo i njegov momčadski kolega Lisandro Martinez. Harry Kane nosi Skechers, a trojac Manchester Cityja otišao je u Pumu. Tu je i završetak 500 milijuna dolara vrijednog partnerstva s Tigerom Woodsom, koje je trajalo 27 godina.

Kad vodeći svjetski sportaši nose određeni brend, nastaje problem ako ti isti sportaši prestanu koristiti taj brend. U takvoj nezgodnoj poziciji sada se nalazi Nike, piše Daily Mail. Američki brend sportske odjeće svjedoči egzodusu svojih vodećih talenata i upravo ga nagriza financijska realnost.

Zbog slabije prodaje mora uštedjeti dvije milijarde dolara

Nike je 22. prosinca narušio blagdansko ozračje objavom da zbog slabije prodaje mora uštedjeti kolosalne dvije milijarde dolara u sljedeće tri godine. To će vjerojatno uključivati otpuštanja, pojednostavljenje proizvoda u ponudi i povećanu automatizaciju.

Prošli tjedan Nike je najavio da će zbog toga biti otpušteno dva posto od 83.000 zaposlenika širom svijeta. Čini se da se sada u sportskom svijetu pojavljuju posljedice ove najave.

Osim ako niste Nike for Life sportaš - nogometna zvijezda Cristiano Ronaldo plus košarkaške ikone Michael Jordan, LeBron James i Kevin Durant - velike su šanse da vaš unosan ugovor neće biti obnovljen u skorije vrijeme.

Kapetan engleske reprezentacije Kane počeo je nositi zacrnjene kopačke prošlog ljeta malo prije nego što je u transferu vrijednom 100 milijuna funti prešao iz Tottenhama u Bayern München. Ubrzo se pokazalo da je Kane prešao iz Nikea u doživotno partnerstvo s američkom tvrtkom Skechers, koja je napravila prvi pravi prodor na tržište kopački.

Kad je to službeno najavljeno, Kane je rekao da će "biti još puno toga u ovom partnerstvu", sugerirajući da je učinio nešto slično kao i teniske zvijezde Andy Murray, koji se 2019. vezao za startup Castore. Murray nosi Castore odjeću i ima svoju liniju unutar brenda, ali je i dioničar tvrtke i savjetnik uprave.

Skechers, adidas, Puma i New Balance preuzimaju sportske zvijezde

U studenom je Castore procijenjen na 950 milijuna funti. To je neusporedivo s tržišnom kapitalizacijom Nikea i adidasa, ali pokazuje da vodeće sportske zvijezde cijene priliku da malo više utječu na ono što nose. Kaneov prelazak u Bayern - gdje je prodaja dresova srušila sve klupske rekorde - smjesta je Skechersu dao prednost na novom tržištu.

Drugi igrači samo žele pristojan par kopački u kojima će igrati. Branič Manchester Uniteda i Argentine Martinez zamijenio je Nike za adidas prošle godine, a njemački proizvođač nedavno je privukao i veznjaka Casemira.

Brazilac je nosio Nikeove kopačke tijekom cijele karijere, ali se pojavio u adidas Predatorsima kada je Manchester United prošlog vikenda igrao protiv Aston Ville. Kao što je otkrila ovotjedna kolumna Mail Sport United Confidential, Diogo Dalot iz Uniteda također je napustio Nike i pojavio se u ružičastim Puminim kopačkama u nedjeljnoj pobjedi kod Lutona.

Isto je učinio i trojac Manchester Cityja Jack Grealish, Mateo Kovačić i Manuel Akanji, koji je prešao u Pumu u posljednjih 12 mjeseci. Prije toga Nike je izgubio Raheema Sterlinga u korist obnovljenog brenda New Balance, gdje se pridružio Bukayu Saki.

Nike se može usredotočiti na pouzdane partnere koji donose novac

Ali Nike se još uvijek može usredotočiti na pouzdane partnere koji donose novac poput Cristiana Ronalda, Kyliana Mbappea i Marcusa Rashforda. Ronaldov 10-godišnji ugovor s Nikeom navodno vrijedi 146.8 milijuna funti bez bonusa.

Iako Nike mora štedjeti, u igri su i tržišne realnosti. Ima smisla koncentrirati se na one pouzdane sportaše koji donose profit, dok sami sportaši - svjesni snage svog imena i činjenice da mnogi mladi navijači slijede njih, a ne klub - žele više komercijalne slobode.

Još jedan faktor je Nikeov fokus na ženski nogomet, tržište koje definitivno raste. Nikeov 13-godišnji ugovor s australskom zvijezdom Sam Kerr navodno vrijedi milijun dolara godišnje, u unosan ugovor ima i Alexia Putellas iz španjolske reprezentacije i Barcelone.

Zato je neobično što Nike nije stavio na tržište dres engleske vratarice Mary Earps nakon Svjetskog prvenstva. Kad je Nike konačno pustio u prodaju zelenu majicu dugih rukava engleske reprezentacije, rasprodana je u samo nekoliko minuta, ali ne prije nego što je Earps opisala postupke kompanije kao "nepravdu".

Raskid partnerstva s Woodsom imao je smisla

Prijateljski završetak Nikeovog dugogodišnjeg partnerstva s Woodsom imao je apsolutnog smisla. Kao 15-erostruki osvajač major turnira, Woods je nekoć bio najprofitabilnija sportska zvijezda - ili barem u rangu s Michaelom Jordanom - a Nike je to godinama iskorištavao u savršenim reklamnim kampanjama.

No mučen ozljedama, Woods više ne igra toliko i stoga je Nike Swoosh daleko manje vidljiv. Osim toga, Nike je prestao proizvoditi opremu za golf prije gotovo deset godina.

Slično je bilo i s teniskom ikonom Rogerom Federerom, koji je 2018. nakon 24 godine prekinuo partnerstvo s Nikeom i sklopio 10-godišnji ugovor vrijedan 300 milijuna dolara s japanskim lancem Uniqlo. Federer se ionako umirovio u rujnu 2022., a svim dobrim stvarima mora doći kraj.

Analitičari su o Nikeovoj pesimističkoj predbožićnoj objavi rekli da je prerano znati je li brend postao manje privlačan ili potrošači općenito manje troše. Ali popratni učinci sigurno su vidljivi u sportskoj eliti.

Pročitajte više