Ovaj čistač podova ima preko 75 tisuća recenzija na Amazonu. Isprobali smo ga

Foto: Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KADA neki proizvod ima preko 75 tisuća recenzija na Amazonu, onda ga zapamtiš i posljedično kupiš ako zaključiš da bi ti dobro došao. Upravo je to bio moj slučaj s čistačem Swiffer Sweeper. Ocjena od 4.6 i mnoštvo pozitivnih recenzija doveli su do toga da sam ga i kupila prvom prilikom. No ne preko Amazona, već u obližnjem dm-u jer mi je to bilo jednostavnije i odmah mi je bio u rukama i spreman za upotrebu. 

"Ovo obavezno morate imati. Brz i jednostavan, pokupi puno pseće dlake. Čisti odlično", "Jako je dobar, lagan i jednostavan za korištenje", "Moja čistačica ga voli", "Jednostavniji je za korištenje nego napuniti kantu s vodom i nositi je sa sobom", samo su neke od recenzija na Amazonu. 

Par rečenica prije nego što se bacim na samu recenziju. Volim čistiti i volim sve moguće uređaje i proizvode koji taj posao olakšavaju. Tako se u mom kućanstvu do sada skupio popriličan broj različitih pomagala, od valjda svih mogućih Viledinih čistača, raznih spray mopova, Dysonovog usisavača, do Bisselovog SpotClean Pro uređaja koji je usput odličan, ali ovo nije recenzija o njemu. Možda neki drugi put. 

Dakle, isprobala sam svašta te su moja očekivanja visoka i prilično sam kritična prema svim tim spravama/uređajima. Od svega, za brzinsko čišćenje podova najviše volim spray mopove. 

Početni komplet košta 19.85 eura

Njihovi glavni problemi su ili prekratka drška ili što nakon nekog vremena, zbog kamenca ili nečega drugoga, prestanu špricati. Kamencu sam doskočila dodavanjem octa u posudu za vodu, ali nekada i unatoč tome prestanu raditi ili umjesto špricanja krenu pljuvati vodu. 

No bez obzira na to, volim ih imati u kući za, kao što sam navela, brzinska čišćenja. Upravo s time na umu, a i zbog mnoštva pozitivnih recenzija, odlučila sam isprobati Swiffer Sweeper, i to početni komplet koji je koštao 19.85 eura. U njemu dolaze drška i glava čistača, osam jednokratnih krpica za prašinu i tri vlažne maramice. 

Lagan je, a drška je dovoljno duga

Izgleda kao klasičan čistač podova, jedino mu je glava, dio na koji se stavljaju krpe/maramice, manja. To se pokazalo kao prilično korisno. Osim toga jako je lagan, a i drška mu je dovoljno duga (oko 124 cm) pa nema saginjanja kod korištenja. Dobro, ovo ovisi i o tome koliko ste visoki, no većini ljudi će biti ok. 

Kako čisti? Pa odlično zapravo, ali ima i mane. No krenut ću s pozitivnim stvarima. Maramice koje dolaze s njim se vrlo lako postavljaju i jednom kada se uguraju rubovi u za to predviđene rupe na glavi čistača - ne mrdaju. Vlažne maramice su prilično vlažne i dovoljno smoče pod, a suhe krpice su odlične za prašinu. Obje efikasno kupe dlake, što je prilično zgodno ako imate ljubimce. 

S obzirom na fleksibilnu glavu i njezinu veličinu, s njim se vrlo jednostavno i u jednom potezu čiste podne lajsne. Osim toga, lagan je pa se s lakoćom skida i prašina ili paučina sa zidova ili stropa. Također, super je i za skladištenje jer se kompletno može rastaviti. 

Nakon čišćenja blatnjavog hodnika s vlažnom maramicom
Nakon metenja dnevnog boravka sa suhom, spojler - imam psa

Što se tiče negativnih strana, one bi bile te da se mokre maramice zapravo vrlo brzo - posuše. Jedna mi je bila dovoljna za prostor od cca 15 kvadrata, nakon toga više nije bila mokra dovoljno. Imaju i intenzivan miris, što nekima može smetati, meni je bio ugodan. I možebitna mana bi bila trošak kupovine novih jednokratnih maramica i krpica. 

Nije nikakvo neviđeno čudo, ali je koristan 

Naime, set od 36 komada onih za prašinu košta 8.90 eura, a ista je cijena za set od 20 komada vlažnih maramica. S obzirom na brzinu trošenja, to može biti priličan trošak. No na pozitivnu stranu mogu se kupiti perive navlake za brisanje poda za višekratnu upotrebu baš za njega pa se tako može doskočiti tom problemu. 

Swiffer Sweeper nije nikakvo neviđeno čudo, ali je prilično koristan. Posebno ako trebate lagan i praktičan čistač za povremeno brzinsko čišćenje ili skidanje prašine sa zidova. Ako se koristi s vlažnim jednokratnim maramicama idealan je za manje prostore jer se one brzo posuše pa bi bio preveliki trošak za one veće.

Za nekakvo ozbiljnije čišćenje nema do dobrog starog načina koji uključuje kantu vode i krpu/čistač.

Pročitajte više