Ove žarulje značajno će vam umanjiti račune za struju

Foto: Shutterstock/sve.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KAKVE žarulje koristite u svojem domu? Možda mislite da je svejedno, ali nije. LED žarulje predstavljaju novi standard u svijetu održivosti, a sve su važnije u svijetu klimatskih promjena i porasta cijena. LED žarulje značajno utječu na smanjenje potrošnje energije. No kako LED žarulje štede energiju?

Učinkovito korištenje energije

LED žarulje su dizajnirane tako da svoju energiju koriste učinkovitije. Proizvode svjetlost 90% učinkovitije od žarulja sa žarnom niti jer veći udio električne energije pretvaraju u svjetlost, a manje energije gube na toplini. Žarulje sa žarnom niti gube više energije na toplinu. U prijevodu, da biste proizveli istu količinu svjetlosti, potrebno je manje energije.

LED žarulje nekoć su bile skupe za prosječno kućanstvo, no s vremenom im je cijena značajno pala. Doduše, cijena je i dalje viša u odnosu na druge žarulje, zbog čega ih mnogi i dalje izbjegavaju. No istraživanja su pokazala kako su uštede tijekom 10 godina kupnjom LED žarulje značajne u pogledu uštede električne energije, prenosi USA Today.

Pametne žarulje za još bolju uštedu

Relativna novost u polju žarulja su pametne LED žarulje. Pametne žarulje koriste Wi-Fi ili Bluetooth kako bi se njima moglo upravljati na daljinu, odnosno paliti ih, gasiti i kontrolirati razinu svjetlosti. Često je moguće upravljati i bojom žarulje, bilo da želite birati između toplije i hladnije svjetlosti ili pak posve promijeniti boju.

Pametne žarulje pružaju mogućnost reguliranja vremena u koje se žarulja pali ili gasi, a ako ih integrirate s pametnim sustavima za dom, njihov se rad može prilagoditi aktivnostima u prostoriji što dovodi do dodatne uštede energije. Za vas smo pronašli nekoliko pametnih LED žarulja koje omogućavaju uštedu energije i njezino optimalno korištenje.

Mi Smart LED žarulja, sve.hr, 10 eura (75.35 kn)
Trust pametna žarulja, bijela, sve.hr, 13.14 (99.01 kn)
Trust pametna LED žarulja, bijela i RGB, sve.hr, 13.99 eura (105.41 kn)
Philips Hue pametna LED žarulja, sve.hr, 29.07 (219.03 kn)

Pročitajte više