Ovo je top 10 knjiga objavljenih 2022. godine prema mišljenju članova Goodreadsa

Foto: ljevak.hr/znanje.hr/stilus-knjiga.hr/amazon.de/amazon.it//amazon.com/hocuknjigu.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

GOODREADS je stranica vrlo dobro poznata svim obožavateljima književnosti, a njezine listopije, odnosno popisi knjiga o kojima članovi glasaju, nepresušan su izvor preporuka knjiga koje vrijedi pročitati.

Ovo je deset knjiga objavljenih 2022. godine koje su dobile najviše glasova članova. 

1. Čitam te kao knjigu, Emily Henry

Goodreads ocjena: 4.28 (svidjela se 97% ljudi)

Cijena i gdje je možete kupiti: 128 kn (16.99 €), Ljevak

O čemu se u knjizi radi: Život Nore Stephen čine knjige, sve ih je pročitala, ali ona sama teško da utjelovljuje modernu književnu heroinu. Radi kao književna agentica i za svoje klijente je dostupna u svako doba, kao i za sestru Libby.

Na sestrinu zamolbu Nora će provesti kolovoz u malom mjestu Sunshine Falls u Sjevernoj Karolini. Trudna Libby smatra da će upravo to malo mjestašce i piknici na livadi ili pak romantični sastanci sa zgodnim lokalnim liječnikom transformirati njenu karijerom obuzetu sestru. 

No Nora neprestano nalijeće na Charlieja Lastru, književnog urednika kojeg poznaje još iz New Yorka. Iako se mogu činiti kao slatki susreti, oni su se u prošlosti već susretali i to, u najmanju ruku, nije dobro prošlo. 


2. Reminders of Him, Colleen Hoover 

Goodreads ocjena: 4.52 (svidjela se 98% ljudi)

Cijena i gdje je možete kupiti: 135 kn (17.92 €), Znanje

O čemu se u knjizi radi: Problematična mlada majka žudi za iskupljenjem u ovoj srceparajućoj, ali priči punoj nade. Nakon što je odslužila pet godina zatvora zbog tragične pogreške, Kenna Rowan vraća se u grad u kojem je sve pošlo po zlu, nadajući se ponovnom susretu sa svojom četverogodišnjom kćeri. No koliko se god ona trudila da se dokaže, svi u životu njezine kćeri odlučni su je isključiti.

Jedina osoba koja joj nije u potpunosti zatvorila vrata je Ledger Ward, lokalni vlasnik bara i jedna od rijetkih preostalih veza s Kenninom kćeri. No ako bi se otkrilo da on postaje važan dio Kenninog života, oboje bi riskirali gubitak povjerenja svih koji su im važni. 

*Ova knjiga je na engleskom jeziku. 


3. Lekcije iz kemije, Bonnie Garmus

Goodreads ocjena: 4.39 (svidjela se 97% ljudi)

Cijena i gdje je možete kupiti: 149 kn (19.78 €), Znanje

O čemu se u knjizi radi: Vrijeme je ranih 1960-ih i glavna protagonistica kemičarka Elizabeth Zott radi s isključivo muškim timom na Istraživačkom institutu Hastings koji ima ne baš znanstveni pristup pitanju jednakosti. Svi osim jednog, Calvina Evansa, usamljenog i genijalnog znanstvenika, koji se ludo zaljubi u Elizabeth. No od njezine vanjštine još više ga fascinira njezin um. 

Među njima bukne prava kemija, ali nažalost kao i znanost i život je nepredvidiv. Nekoliko godina poslije Zott se nađe u ulozi samohrane majke i nehotične zvijezde američke najpopularnije kulinarske emisije Večera u šest. Njezin nekonvencionalan pristup kuhanju pokazuje se kao revolucionaran, ali kako raste broj njezinih obožavatelja, ima i onih koji bi je rado uklonili sa scene.

Elizabeth ne uči žene samo kuhati, ona ih poziva da promijene status quo. 


4. Sobarica, Nita Prose 

Goodreads ocjena: 3.86 (svidjela se 93% ljudi)

Cijena i gdje je možete kupiti: 129 kn (17.12 €), Stilus knjiga

O čemu se u knjizi radi: Molly Gray nije kao svi ostali. Ona se bori s društvenim vještinama i pogrešno tumači namjere drugih. Baka joj je pomagala tumačiti svijet, a otkako je umrla prije nekoliko mjeseci dvadesetpetogodišnja Molly sama se snalazi u složenostima života.

Njezin jedinstven karakter, zajedno s njezinom opsesivnom ljubavlju prema čišćenju i pravilnom ponašanju, čine je idealnom za posao sobarice. Uživa u oblačenju svoje čiste uniforme svakog jutra, puneći svoja kolica minijaturnim sapunima i bočicama i vraćajući sobe za goste u Regency Grand Hotelu u stanje savršenstva. 

No njezin uredni život biva naručen onoga dana kada uđe u apartman zloglasnog i bogatog Charlesa Blacka, samo da bi ga zatekla u rasulu, a gospodina Blacka mrtvog u svom krevetu. Mollyno neobično ponašanje navodi policiju da je odredi kao glavnog osumnjičenika. Ubrzo se nađe uhvaćena u mrežu prijevare koju ne zna kako razmrsiti. 


5. House of Sky and Breath, Sarah J. Maas

Goodreads ocjena: 4.52 (svidjela se 97% ljudi)

Cijena i gdje je možete kupiti: 149 kn (19.78 €), Znanje

O čemu se u knjizi radi: Bryce Quinlan i Hunt Athalar pokušavaju se vratiti u normalu, možda su spasili Crescent City, ali s toliko preokreta u njihovim životima u posljednje vrijeme, uglavnom žele priliku za opuštanje. Asteri su do sada održali riječ, ostavljajući Brycea i Hunta same.

No s pobunjenicima koji otimaju moć Asterija, prijetnja koju vladari predstavljaju raste. Dok Bryce, Hunt i njihovi prijatelji bivaju uvučeni u planove pobunjenika, imaju dvije opcije - šutjeti dok su drugi potlačeni ili se boriti za ono što je ispravno. U ovom akcijom prepunom nastavku bestselera broj 1. House of Earth and Blood, Sarah J. Maas plete zadivljujuću priču o svijetu koji će eksplodirati i ljudima koji će učiniti sve da ga spase.

*Knjiga je na engleskom jeziku


6. Sea of Tranquility, Emily St. John Mandel 

Goodreads ocjena: 4.17 (svidjela se 97% ljudi)

Cijena i gdje je možete kupiti: 145 kn (19.24 €), Znanje

O čemu se u knjizi radi: Ovaj roman čitatelja vodi s otoka Vancouvera 1912. godine u mračnu koloniju na Mjesecu tri stotine godina kasnije, otkrivajući priču o čovječanstvu kroz stoljeća. Edwin St. Andrew ima osamnaest godina kada prelazi Atlantik parobrodom, izgnan iz pristojnog društva nakon kritike na večeri. Ulazi u šumu, očaran ljepotom kanadske divljine, kada iznenada čuje note violine kako odjekuju u terminalu zračnog broda.

Dva stoljeća kasnije poznata spisateljica po imenu Olive Llewellyn je na književnoj turneji. Ona putuje po Zemlji, ali njen dom je kolonija drugog mjeseca, mjesto bijelog kamena, tornjeva i umjetne ljepote. Unutar njezinog bestselera o pandemiji nalazi se čudan odlomak: čovjek svira svoju violinu za sitniš u odjekujućem hodniku terminala zračnih brodova dok se drveće šume uzdiže oko njega.

Kad je Gaspery-Jacques Roberts, detektiv u Noćnom gradu, angažiran da istraži anomaliju u sjevernoameričkoj divljini, on otkriva niz preokrenutih života: prognani sin grofa doveden do ludila, pisac zarobljen daleko od kuće kada pandemija pustoši Zemlju i prijatelj iz djetinjstva iz Noćnog grada koji je, kao i sam Gaspery, nazreo priliku da učini nešto izvanredno što će poremetiti vremensku liniju svemira.

*Knjiga je na engleskom jeziku


7. Black Cake, Charmaine Wilkerson

Goodreads ocjena: 4.16 (svidjela se 97% ljudi)

Cijena i gdje je možete kupiti: (17.85 €), amazon.de

O čemu se u knjizi radi: U današnjoj Kaliforniji, smrt Eleanor Bennett ostavlja iza sebe zagonetno nasljedstvo za njezino dvoje djece, Byrona i Bennyja - crni kolač, napravljen prema obiteljskom receptu s dugom poviješću i glasovnu snimku. U svojoj poruci Eleanor dijeli burnu priču o tvrdoglavoj mladoj plivačici koja bježi od kuće na otok pod sumnjom za ubojstvo. 

Srceparajuća priča koju Eleanor otkriva, tajne koje još uvijek skriva i misterij davno izgubljenog djeteta izazivaju sve što su braća mislili da znaju o svojoj lozi i sebi. Debitantski roman Charmaine Wilkerson priča je o tome kako naslijeđe izdaja, tajni, sjećanja, pa čak i imena mogu oblikovati odnose i povijest. Black Cake je nesvakidašnje putovanje kroz život obitelji koju su zauvijek promijenili izbori njenog matrijarha.

*Knjiga je na engleskom jeziku


8. The Diamond Eye, Kate Quinn

Goodreads ocjena: 4.31 (svidjela se 98% ljudi)

Cijena i gdje je možete kupiti: (18.45 € za tvrdi uvez), amazon.de

O čemu se u knjizi radi: Godine 1937. u snijegom zatrpanom grafu Kijevu, otkačena studentica povijesti Mila Pavličenko organizira svoj život oko svog posla u knjižnici i svog malog sina, ali Hitlerova invazija na Ukrajinu i Rusiju šalje je na drugačiji put. Dobivši pušku i poslana da se pridruži borbi, Mila se od marljive djevojke mora pretvoriti u smrtonosnu snajperisticu u lovu na naciste poznatu kao Lady Death.

Kad je vijest o 300. ubojstvu učini nacionalnom heroinom, Mila se nađe otrgnuta s krvavih bojišta istočnog fronta i poslana u Ameriku na turneju. Još uvijek bolna od ratnih rana i shrvana gubitkom, Mila se nađe izolirana i usamljena u blistavom svijetu Washingtona sve dok neočekivano prijateljstvo s prvom damom Eleanor Roosevelt i još neočekivanija veza s kolegom snajperistom ponude mogućnost sreće.

Kada stari neprijatelj iz Miline prošlosti udruži snage sa smrtonosnim novim neprijateljem koji vreba u sjeni, Mila se nađe u borbi protiv vlastitih demona i neprijateljskih metaka u najsmrtonosnijem dvoboju u svom životu. Temeljen na istinitoj priči, The Diamond Eye jezivi je roman o herojstvu rođenom iz očaja, o majci koja je postala vojnik, o ženi koja je pronašla svoje mjesto u svijetu i zauvijek promijenila tijek povijesti.

*Knjiga je na engleskom jeziku


9. Every Summer After, Carley Fortune

Goodreads ocjena: 4.34 (svidjela se 98% ljudi)

Cijena i gdje je možete kupiti: 99 kn (13.14 €), Znanje

O čemu se u knjizi radi: Kažu da se više nikada ne možete vratiti kući, a za Persephone Fraser, otkako je prije deset godina napravila najveću pogrešku u životu, to se čini previše istinitim. Umjesto blistavih ljeta na obali jezera iz svog djetinjstva, ona ih provodi u otmjenom stanu u gradu, u izlascima s prijateljima, a sve drži na sigurnoj udaljenosti od svog srca.

Sve dok ne primi poziv koji ju šalje natrag u Barry's Bay i u orbitu Sama Floreka, čovjeka bez kojeg nije mislila da će živjeti. Šest ljeta, kroz maglovita poslijepodneva na vodi i tople ljetne noći radeći u restoranu njegove obitelji i sklupčavši se uz knjige, medicinske udžbenike za njega i kratke horor priče za nju, Percy i Sam bili su nerazdvojni. Na kraju se to prijateljstvo pretvorilo u nešto više, prije nego što se spektakularno raspalo.

Kad se Percy vrati na jezero na sprovod Samove majke, njihova je veza neporeciva kao što je uvijek bila. Ali dok se Percy ne suoči s odlukama koje je donijela i godinama koje je provela kažnjavajući samu sebe zbog njih, oni nikada neće doznati je li njihova ljubav možda veća od najvećih pogrešaka u njihovoj prošlosti. 

*Knjiga je na engleskom jeziku


10. Hook, Line, and Sinker, Tessa Bailey

Goodreads ocjena: 4.06 (svidjela se 95% ljudi)

Cijena i gdje je možete kupiti: 99 kn (13.14 €), Hoću knjigu

O čemu se u knjizi radi: Fox Thornton, lovac na kraljevske rakove, na glasu je kao seksi, bezbrižni flert. Svi znaju da se on zajamčeno dobro provodi, u krevetu i izvan njega, i to je upravo ono što on preferira. Sve dok ne upozna Hannu Bellinger. Imuna je na njegov šarm i izgled, ali čini se da uživa u njegovoj osobnosti? I želi biti prijateljica? Bizarno. 

Ona mu se previše sviđa da bi riskirao ljubavnu vezu tako da su platonski prijatelji. No što više vremena Hannah provodi s Foxom to ga sve više želi. Dok se granica između prijateljstva i flerta počinje zamagljivati, Hannah ne može poreći da voli sve u vezi s Foxom, ali odbija biti još jedan zarez na njegovom krevetu.

Knjiga je nastavak knjige It Happened One Summer. 


Kompletnu listu najboljih knjiga objavljenih tijekom 2022. godine prema Goodreadsu možete vidjeti ovdje

Pročitajte više